Otvoritev slovensko-kitajskega laboratorija za superračunalništvo
Svečana otvoritev slovensko-kitajskega virtualnega laboratorija

Foto: UL FRI

Otvoritev slovensko-kitajskega laboratorija za superračunalništvo

Na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani (UL FRI) so svečano odprli skupni slovensko-kitajski virtualni laboratorij za zelo zmogljivo računalništvo, ki je rezultat sklenjenega dogovora o večletnem sodelovanju med slovenskimi in kitajskimi znanstveniki s področja superračunalništva ter kitajskim podjetjem Sugon in slovenskim podjetjem Arctur.

Ena glavnih aktivnosti sodelovanja bo razvoj novih metod in programskega sistema za odkrivanje vzorcev (ang. data mining) v velikih količinah biomedicinskih podatkov in klimatskih podatkov iz računalniških simulacij. Izsledki teh raziskav bodo namenjeni reševanju konkretnih problemov, s katerimi se danes soočajo znanost, industrija ter sodobna družba.

Na slovesnosti so prisotne nagovorili Boris Koprivnikar, podpredsednik Vlade RS, dr. Igor Papič, rektor Univerze v Ljubljani, dr. Bojan Orel, dekan UL FRI, dr. Guangming Tan, profesor z Inštituta za računalniške tehnologije Kitajske akademije znanosti, ga. Ying Guo, podpredsednica podjetja Sugon in g. Tomi Ilijaš, direktor podjetja Arctur.

Kot je razložil dr. Bojan Orel, smo Slovenci v svetovnem merilu orali ledino na področju razvoja umetne inteligence na čelu s prof. Ivanom Bratkom in vrsto strokovnjakov, ki so se pod njegovim okriljem specializirali za različna področja umetne inteligence, strojnega učenja in rudarjenja podatkov. Eden od njih je prof. Blaž Zupan, vodja Laboratorija za bioinformatiko, kjer so razvili Orange, vrhunski programski sistem za podatkovno rudarjenje, ki bo v okviru sklenjenega sodelovanja dodatno podprt s podatkovno analitiko superračunalniške moči, ki jo bo skupni laboratorij imel na razpolago.

Dr. Guangming Tan, profesor z Inštituta za računalniško tehnologijo Kitajske akademije znanosti pravi: »Skupni laboratorij v Ljubljani vidimo kot odskočno desko za skupno raziskovanje, projekte, publikacije, izobraževanje in skupno prijavljanje patentov. Upam, da bo uspešen in bo stkal trajno vez sodelovanja med Kitajsko in Evropo ter še posebej okrepil sodelovanje s Slovenijo.«

»Sugon s pomočjo kitajske akademije znanosti je vodilni na svetu pri razvoju nove generacije superračunalnikov Exascale, ki so tisočkrat hitrejši od trenutne generacije Petascale. Pri tem sodelovanju je pomembno, da bo hkrati s strojno opremo, na voljo tudi programska oprema, ki bo nastala v Sloveniji,« je njihovo tržno prednost ponazoril Tomi Ilijaš, direktor podjetja Arctur.

Več informacij o otvoritvi slovensko-kitajskega virtualnega laboratorija najdete na spletni strani UL FRI.

Novice