PROGRAMSKA OPREMA

Univerza ima pogodbo za najem licenc sledeče programske opreme:

MICROSOFT

MATHEMATICA

ESRI

SPSS

MICROSOFT

1. Nadgradnja operacijskega sistema Windows (ang. Windows Pro Upgrade), ki omogoča nadgradnjo prednameščenega operacijskega sistema Windows na katerokoli novejšo različico. Pogoj za namestitev in uporabo je: za posamezen računalnik predhodno kupljena nižja ali enaka različica operacijskega sistema Windows (npr. Windows 7 Home Premium ali Windows 8.x) glede na različico na katero želimo nadgraditi operacijski sistem (npr. na Windows 7 Enterprise ali Windows 8.1 Enterprise).

Zaradi izteka podpore za operacijski sistem Windows XP vam priporočamo, da računalnike nagradite na novejše različice operacijskega sistema Windows.

2. Polno inačico programskega paketa Microsoft Office Professional Plus s pripadajočimi orodji za preverjanje pravilnosti besedil (v nadaljevanju: MS Office). Na vse računalnike v lasti organizacij je mogoče namestiti in uporabljati MS Office, predhodno kupljena nižja različica Microsoft Office Professional ni potrebna - jezikovne različice niso pomembne, možni so prehodi med vsemi jeziki, ki so na voljo,

Zaradi izteka podpore za programsko opremo MS Office 2003 vam priporočamo, da računalnike nagradite na novejše različice programske opreme MS Office. 

3. Pravice za dostop do strežnikov (v nadaljevanju: licence CORE CAL), ki vključujejo licence MS Windows Server CAL, MS Exchange Standard CAL, MS SharePoint Standard CAL, MS System Center Configuration Manager Client CAL, MS Lync Standard CAL, MS ForeFront Endpoint Protection,

 • licence CORE CAL dovoljujejo dostop z računalnikov v lasti Univerze z operacijskim sistemom Windows do strežnikov Microsoft Windows Server, Microsoft Exchange Server, Microsoft SharePoint Server, Microsoft System Center Configuration Manager Server in MS Lync Server ne glede na različico operacijskega sistema na računalniku in različico strežnika. Univerza mora licence za navedene strežnike pridobiti posebej, saj le-te niso vključene v licence CORE CAL.
 • Univerza lahko na vseh računalnikih v okviru licence CORE CAL uporablja tudi program za zaščito pred računalniškimi virusi MS Endpoint Protection.

Vsak profesor in drug zaposlen lahko uporablja programsko opremo na vseh napravah v lasti organizacije (npr. stacionarni računalniki, prenosni računalniki, tablični računalniki, »pametni« telefoni).

Zaposleni lahko za delo doma izkoristi eno od spodnjih dveh možnosti:
a)   Zaposleni lahko brezplačno uporablja 1 izvod Win Upgrade / Office Proffesional Plus / Core CAL za uporabo na domači napravi za službene namene. Za točne pogoje uporabe se obrnite na računalniški center na vaši članici. Ugodnost je veljavna, dokler je veljavna pogodba EES.
b)     Zaposleni lahko po ugodni ceni (12,95 EUR za tri leta), v času trajanja pogodbe, uporabljajo 1 licenco Office Proffesional Plus 2013 (Windows OS ni na voljo za domačo uporabo). Za podrobnosti se obrnite na računalniški center na vaši članici.

Vsak študent lahko uporablja programsko opremo na vseh napravah v lasti organizacije (npr. stacionarni računalniki, prenosni računalniki, tablični računalniki, »pametni« telefoni)

4. Spletne Office storitve: trenutno še niso aktivirane

5. Univerza je upravičena tudi do ugodnosti:

6. Organizacije so za potrebe učenja in raziskovanja upravičene tudi do programa Microsoft DreamSpark Standard. DreamSpark Standard omogoča uporabo Microsoftovih razvojnih orodij, platform in strežnikov v učilnicah in laboratorijih ter računalnikih učencev in izobraževalnih delavcev. Celoten nabor orodij in navodila za vzpostavitev: https://www.dreamspark.com/

Za več informacij se obrnite na računalniški center na vaši fakulteti.

MATHEMATICA

1.  Zaposleni in študenti na spodaj naštetih fakultetah imajo možnost uporabe programske opreme Mathematica, tako na službenih, kot na domačih računalnikih. Za aktivacijo potrebujete uraden univerzitetni e-naslov. Navodila za namestitev in aktivacijo dobite v računalniškem centru vaše fakultete.

 • Fakulteta za elektrotehniko,
 • Fakulteta za matematiko in fiziko,
 • Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo,
 • Fakulteta za strojništvo,
 • Fakulteta za računalništvo in informatiko 
 • Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo

2.  Vse ostale fakultete imajo možnost nakupa cenejših licenc, kot so na spletu. Za zaposlene lahko naročate posamezne licence, za domačo uporabo študentov, pa je minimalno naročilo 25 licenc.

Za več informacij se obrnite na računalniški center na vaši fakulteti.

ESRI

ESRI programska oprema je namenjena samo zaposlenim in študentom Univerze izključno za izobraževalne in raziskovalne namene. Prepovedana je uporaba v komercialne namene in profitne dejavnosti - torej za projekte in dejavnosti, ki se tržijo in so predmet plačila.

1.  Zaposleni in študenti na spodaj naštetih fakultetah imajo možnost uporabe programske opreme ESRI, eno inštalacijo na službenem in eno inštalacijo na domačem računalniku. Navodila za namestitev in aktivacijo dobite v računalniškem centru vaše fakultete.

 • Biotehniška fakulteta,
 • Fakulteta za arhitekturo,
 • Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo,
 • Filozofska fakulteta,
 • Medicinska fakulteta,
 • Naravoslovnotehniška fakulteta

2.  Neomejen dostop do ESRI spletnih tečajev za zaposlene in za študente. Aktualen seznam tečajev: http://training.esri.com/gateway/index.cfm?fa=aul.premiumCourses.
Seznam največ 10 tečajev hkrati pošljite na in po mailu vam bomo poslali kode.

3.  Enkrat letno dobavitelj izvede nagradni natečaj »Naj ESRI diploma«, kjer lahko kandidirajo študenti z zaključnim delom. Novica o začetku natečaja je vsako leto objavljena na spletni strani Univerze.

4.   Enkrat letno je organiziran dogodek »Predstavitev novosti v ESRI ArcGIS programih«, ki je namenjen zaposlenim in študentom. Obvestilo je posredovano računalniškim centrom na članice, ki obvestijo uporabnike.

5.   Zaposleni in študenti, ki lahko svoj status izkažejo s potrdilom o šolanju oz. zaposlitvi, imajo priznan 20% popust pri udeležbi ESRI tečajev, ki jih izvaja dobavitelj.

Za več informacij se obrnite na računalniški center na vaši fakulteti.

SPSS

1.   Zaposleni na spodaj naštetih fakultetah imajo možnost uporabe programske opreme SPSS na službenem računalniku samo za izobraževalne namene, ne smejo se uporabljati v komercialne namene. Navodila za namestitev in aktivacijo dobite v računalniškem centru vaše fakultete.

 • Rektorat, BF, EF, FA, FDV, FF, FFA, FGG, FKKT, FMF, FPP, FS, FSD, FŠ, FU, MF, NTF, PEF, TEOF, VF, ZF

2.   Študenti se pozanimajte v računalniškem centru, če ima vaša članica kupljene licence tudi za študente. Študenti si lahko programsko opremo namestijo na domačem računalniku,
Za več informacij se obrnite na računalniški center na vaši fakulteti.

Za več informacij se obrnite na računalniški center na vaši fakulteti.

 

Infrastrukturni center Mreže infrastrukturnih centrov UL  

Vodja IC: mag. Aleš Košir, pomočnik glavnega tajnika

Opis IC:  

Univerzitetna služba za informatiko v okviru Mreže infrastrukturnih centrov UL vsem raziskovalcem zagotavlja

1) najem licenc za programsko opremo Microsoft za vse računalnike raziskovalcev in laboratorijev (operacijski sistem, Office) ter

2) najem portalne opreme DIKUL (orodja za odkrivanje informacij EBSCO Discovery Service).

Sodelavci USI izvajajo

3) skupna JN za programsko opremo raziskovalcev SPSS, Mathematica, ESRI, ChemnBioOffice, Adobe, TurnitIn. Strokovni sodelavci USI skrbijo za

4) storitve optičnega in brezžičnega računalniškega omrežja UL in dostopa v Internet (omrežje Metulj, DNS, DHCP, požarne pregrade),

5)upravljanja uporabniških imen raziskovalcev (aktivni imenik, ArnesAAI),

6) elektronske pošte in

7) druge infrastrukturne storite (varnostne kopije, računalniški center).

Oprema IC:

3 x jedrno stikalo z 10Gb priključki Foundry IMR 640 (eno stikalo je rezervno)

1 x Ethernet stikalo CiscoCatalyst 3560

4 x Ethernet stikalo FastIron GS 648P-POE

1 x strežnik HP Proliant BL 640

Izkoriščenost opreme je 100%.

 

Dejavnost se izvaja za vse raziskovalce UL in se uporabnikom ne zaračunava posebej.

Izvajanje storitev je s sofinanciranjem zagotovila Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS.