Težave s prikazom? Kliknite za ogled v brskalniku
JUNIJ 2017   |   ŠTEVILKA 3        Spoštovane sodelavke, spoštovani sodelavci,lepo je biti del uspešne zgodbe, kar dokazujemo tudi z vsebino aktualne številke e-biltena 3+23. Pri svojem delu ne vidimo ovir, skrbimo za raznolikost in se hkrati povezujemo, kar naše vezi še dodatno utrjuje. Na skupni poti nekateri korakajo hitreje, drugi počasneje. A brez prvih morda drugi ne bi imeli dovolj poguma. Profesorji skrbijo za študente, skupaj z raziskovalci skrbijo za razvoj znanosti, strokovni sodelavci pa podpiramo ene in druge, vse z namenom, da lahko vsi odgovorno izpolnjujemo poslanstvo Univerze v Ljubljani.


Poglavja naših zgodb zapiramo in odpiramo nova. Vmes se malce ustavimo, spočijemo in naberemo potrebno energijo za nadaljnje delo.


Prepričana sem, da ponovno stopamo novim uspehom naproti, zato vam pred vstopom v naslednje študijsko leto želim prijetne in mirne počitniške dni.


Mihaela-Bauman-Podojsteršek-podpis.png

Mihaela Bauman Podojsteršek,

glavni tajnik

Hitri dostop do člankovIdentifikacija matičnih celic s sposobnostjo regeneracije kolenskega sklepaprof. dr. Iztok Grabnar,

prodekan UL FFA

Asist. dr. Janja Zupan s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani (UL FFA) je v prestižni znanstveni reviji Nature Communications objavila članek z naslovom 'Joint morphogenetic cells in adult mamalian synovium'. Objava je rezultat njenega podoktorskega raziskovanja v skupini Arthritis and Musculoskeletal Research na Univerzi v Aberdeenu. Skupina je identificirala novo populacijo matičnih celic v sinovijski ovojnici kolenskega sklepa. Gre za redko populacijo matičnih celic pri odraslih organizmih, ki se ohrani iz embrionalnega razvoja. Zaradi sposobnosti regeneracije hrustanca in celo tvorbe novega sklepa ima odkritje velik potencial pri regeneraciji poškodovanih sklepnih struktur.

Prikaz kolagena tipa II v hrustancu kolenskega sklepa odraslega organizma avtorice asist. dr. Janje Zupan

       Na vrh       

Skupni magistrski program – zgodba o uspehuJožica Merljak,

vodja službe za posebne podiplomske študijske programe na UL EF

Skupni magistrski program (European Master in Tourism Management – EMTM) je bil s strani Evropske komisije izbran kot zgodba o uspehu ('success story').


'Success stories' so projekti, ki izstopajo s svojim vplivom, prispevkom k oblikovanju politik, inovativnimi rezultati in kreativnim pristopom ter so inspiracija ostalim. Izbor naše zgodbe o uspehu je temeljil na strogih kriterijih, upoštevajoč kakovost programa, ustreznost in rezultate. Na Eduniversal rangirni lestvici je program EMTM v študijskem letu 2016/2017 uvrščen na izjemno deveto mesto na lestvici top sto sodelujočih programov.


Leta 2010 je bil s strani EACA program izbran kot Erasmus Mundus projekt za obdobje petih let in ponovno leta 2015 kot Erasmus+ za obdobje treh let, in sicer izmed dvajset najboljših tovrstnih programov v Evropi. European Master in Tourism Management (EMTM) je skupni magistrski program, ki ga že od leta 2007 izvajajo tri partnerske univerze: Univerza na južnem Danskem (Southern Denmark University), Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani in španska Univerza v Gironi. Več informacij je na voljo tukaj.

       Na vrh       

Prevzeli smo predsedovanje mreži EMPAMarija Sušnik,

samostojna strokovna delavka v mednarodni pisarni UL FU

Mreža EMPA (European Master of Public Administration Consortium) povezuje vodilne evropske fakultete s področja magistrskih programov javne uprave. Na Fakulteti za upravo Univerze v Ljubljani (UL FU) smo bili vanjo sprejeti leta 2016, in sicer z magistrskim študijskim programom Uprava 2. stopnja, v študijskem letu 2017/2018 pa že prevzemamo predsedovanje. Naslednje letno srečanje mreže EMPA, ki bo v začetku prihodnjega leta, bo zato potekalo v Ljubljani. Na srečanju se bo s svojim magistrskim delom prvič predstavil tudi izbran najboljši študent, s strani Erasmus Universiteit Rotterdam pa bo organizirano gostujoče predavanje.

       Na vrh       

Z avstrijskim zveznim predsednikom o prihodnosti Evropske unijeNina Erjavec,

vodja službe za odnose z javnostmi UL FDV

Na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani (UL FDV) se je v okviru svojega prvega uradnega obiska v Sloveniji avstrijski zvezni predsednik dr. Alexander Van der Bellen srečal s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem ter s študenti in zaposlenimi na UL FDV. Osrednja tema pogovora je bila prihodnost Evropske unije, aktualna vprašanja v povezavi z njo in sodelovanje obeh držav v njej. Več o dogajanju tukaj.

Predsednika sta izpostavila pomembnost ohranitve dobrih odnosov med državama ter pomembnost krepitve in razvoja Evropske unije kot Evrope brez meja.

Foto: Urban Resnik

       Na vrh       

Poletni tabor inovativnih tehnologij – z znanjem do lastnega izdelkaHelena Lesar,

sodelavka pisarne za promocijo in organizacijo dogodkov UL FE

Poletni tabor inovativnih tehnologij na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL FE) letos organiziramo že 18. leto zapored. Učenci in dijaki s pomočjo izkušenih mentorjev v enem tednu pridobijo potrebna temeljna znanja z določenega področja elektrotehnike in sodobnih tehnologij. Po končanem taboru lahko nato prosto preidejo k samostojnemu delu z najsodobnejšo tehnično opremo. Osnovnošolci in dijaki bodo od ponedeljka, 21. avgusta 2017, do petka, 25. avgusta 2017, lahko izbirali med 16 tematskimi delavnicami.


Na UL FE bomo med ponedeljkom, 26. junija 2017, in petkom, 30. junija 2017, pripravili tudi Poletni tabor prilagojen za učence z Aspergerjevim sindromom, z naslovom 'Od senzorja do svetovnega spleta', kjer bodo pridobivali znanja s področij senzorjev in mikroprocesorjev, se naučili zajeti podatke in jih predstaviti na svetovnem spletu.

       Na vrh       

Ustvarjaj, delaj, sodelujDušica Vehovar Zajc,

predstavnica za odnose z javnostmi UL EF

Z namenom druženja, ustvarjanja in sodelovanja smo na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani odprli dva nova 'coworking' prostora ter ju poimenovali Baza in Bunker. Prostora sta namenjena vsem študentom, ki želijo v prijaznem in mirnem okolju ustvarjati, sodelovati in študirati.


Baza in Bunker sta študentom brezplačno na voljo od ponedeljka do petka, skozi ves dan.


Vstop je prost. Vabljeni.

       Na vrh       

Deseta obletnica naše galerijedr. Aleksandra Kanjuo Mrčela,

redna profesorica na UL FDV

Obeležili smo že deseto obletnico delovanja Galerije FDV. S projektom Galerija FDV smo začeli jeseni 2007, z namenom odpreti fakulteto umetnosti in združiti umetniške interpretacije družbenih pojavov z družboslovnimi. Galerija družbenih vprašanj in odgovorov je postala nov komunikacijski prostor, prostor razprav o aktualnih družbenih izzivih in iskanja načinov soočanja z njimi, tematiziranja vprašanj, ki zanimajo znanstvenice in znanstvenike, umetnice in umetnike, študentke in študente. Več o Galeriji FDV tukaj.

Fotografsko razstavo, ki je trenutno na ogled - Utrip Ugande in Ruande (M. Westberga, E. Luyonze in A. Utke) so spremljali tudi afriški okusi in zvoki (Mamourou in Isiaka Sanou).

Foto: doc. dr. Miroljub Ignjatović

       Na vrh       

Sodobno in inovativno poučevanje modeliranja in simulacijHelena Lesar,

sodelavka pisarne za promocijo in organizacijo dogodkov UL FE

Na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL FE) sodelujemo v Erasmus+ projektu INMOTION – sodobno in inovativno poučevanje modeliranja in simulacij, v okviru katerega univerze iz Bremna, Ljubljane in Madrida pomagajo pri posodobitvi visokošolskih programov na partnerskih univerzah iz Rusije in Malezije. V maju se je v Ljubljani sestal glavni odbor projekta, vzporedno je potekalo tudi izobraževanje 32 uglednih profesorjev iz ruskih in malezijskih univerz na temo 'Control Oriented Modelling and Simulation with Matlab and Simulink'. Prav na to temo bomo na Univerzi v Ljubljani pripravili tudi knjigo z naslovom 'Control Oriented Modelling and Simulation: Methods and Tools'. Več o sodelovanju lahko preberete tukaj.

O konceptu laboratorijski vaj na UL FE pri predmetih iz modeliranja in simulacij je predavala prof. dr. Maja Atanasijević-Kunc

Foto: arhiv UL FE

       Na vrh       

Po vrvi v izpitno obdobjePolona Movrin,

samostojna strokovna sodelavka UL FMF

Konec študijskega leta in začetek spomladanskega izpitnega obdobja smo na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani (UL FMF) obeležili s posebnim dogodkom. Študent fizike Matic Noč je z ekipo dobesedno povezal Oddelek za matematiko in Oddelek za fiziko. Med stavbama fakultete so fantje napeli vrv ali 'slackline', po kateri so se nato sprehodili na višini tridesetih metrov.


Matic je eden izmed najboljših slovenskih 'slacklinerjev', saj se ponaša z najdaljšo prehojeno linijo nad tlemi, vodo in prepadom. V soteski Verdon na jugu Francije je pred leti po vrvi prehodil več kot dvesto metrov dolgo pot. Šestdesetmetrska razdalja med stavbama fakultete je bila tako zanj mala malica.

Matic nima le izjemnega ravnotežja, temveč tudi odlične gimnastične sposobnosti.

Foto: prof. dr. Peter Legiša

       Na vrh       

Med zmagovalci regijskega BioCampa 2017prof. dr. Iztok Grabnar,

prodekan UL FFA

V Ljubljani je potekal sedmi Novartisov regijski BioCamp z naslovom 'Immunotherapy - challenges and opportunities'. Regijski BioCamp je tridnevni forum, na katerem se najboljši dodiplomski in podiplomski študenti naravoslovnih znanosti srečajo s priznanimi strokovnjaki in vodilnimi menedžerji.


Na letošnji dogodek se je prijavilo več kot 115 študentov, od katerih se je na dogodek uvrstilo le 35 najboljših iz devetih držav. Pomemben del srečanja je spodbujanje podjetniškega razmišljanja, zato so sodelujoči na predavanjih in delavnicah spoznali možnosti za razvoj kariere v farmacevtski industriji, izvedeli, kako vzpostaviti in voditi lastno podjetje, ter se naučili razviti in uvesti biofarmacevtski izdelek. Slednje je študentom najrazličnejših naravoslovnih ved, ki so vajeni predvsem dela v laboratoriju, ponudilo možnost preizkusiti se v vlogi menedžerjev. S študijo primera so udeleženci strokovni komisiji pokazali način razmišljanja, inovativnost in sposobnost konstruktivnega dela v ekipi. Med tremi individualnimi zmagovalci BioCampa je tudi Mitja Pohlen, študent Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani (UL FFA), študenta Katja Olenik in Andrej Šterman, prav tako študenta UL FFA, pa sta bila del zmagovalne ekipe. Več o tekmovanju je na voljo na tej povezavi.

Zmagovalna ekipa sedmega regijskega BioCampa s predsednikom uprave Leka mag. Vojmirjem Urlepom (skrajno levo) in predsednico organizacijskega odbora regijskega BioCampa dr. Darjo Ferčej Temeljotov (skrajno desno)

Foto: Lek, d. d.

       Na vrh       

Na tekmovanju Design/Build/Fly spet odličniAndreja Cigale,

predstavnica za odnose z javnostmi UL FS

Študenti Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani (UL FS) so se aprila že deseto leto zapored udeležili tekmovanja v gradnji daljinsko vodenih brezpilotnih letal Design/Build/Fly (DBF), ki je potekalo v Arizoni, ZDA. Študenti so brezpilotno letalo izdelali po vnaprej določenih pravilih. Ekipa študentov UL FS je na tekmovanju pod mentorstvom doc. dr. Viktorja Šajna in izr. prof. dr. Tadeja Kosela dosegla tretje mesto v konkurenci 95 ekip s celega sveta.

Ekipa študentov UL FS, ki v gradnji daljinsko vodenih brezpilotnih letal vsako leto dosega odlične rezultate.

Foto: DBF Edvard Rusjan Slovenian team

       Na vrh       

Kongres Evropske zveze študentov farmacije v Kranjski GoriDanaja Rode,

študentka UL FFA

Društvo študentov farmacije Slovenije je v Kranjski Gori organiziralo jubilejni, štirideseti letni kongres Evropske zveze študentov farmacije (EPSA). Dogodka se je udeležilo več kot tristo udeležencev iz Evrope in na njem sodelovalo 73 predavateljev, med drugim tudi sedem sodelavcev Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani (UL FFA). Udeleženci so svoja znanja o inovativnih pristopih v zdravstvu izpopolnjevali na dvodnevnem simpoziju in 57 delavnicah.


Kongres je več kot leto dni pripravljalo devet članov organizacijske ekipe in na samem dogodku še 37 članov podporne ekipe, študentov Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani. Več o dogajanju si lahko preberete na tej povezavi.

Organizacijska in podporna ekipa jubilejnega EPSA letnega kongresa

Foto: Društvo študentov farmacije Slovenije

       Na vrh       

Razstava študentov grafičnega oblikovanja UL ALUOSara Vatovec,

predstavnica za odnose z javnostmi UL ALUO

V Balkonski dvorani rektorata Univerze v Ljubljani je na ogled razstava študentov smeri Grafično oblikovanje na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO). To je deveta razstava v ciklusu predstavitev oddelkov in smeri študija na UL ALUO, ki se v okviru Sveta za umetnost Univerze v Ljubljani odvijajo zadnja tri leta.


Razstava predstavlja raznovrsten izbor analognih in digitalnih del, s katerim želijo študenti prikazati širino in kompleksnost študija. Razstavljenih je 45 projektov, med njimi tudi nekaj najuspešnejših magistrskih in diplomskih nalog. Marsikateri projekt je plod skupinskega dela študentov in interdisciplinarnega sodelovanja z drugimi članicami Univerze v Ljubljani.


Razstava je na ogled vsak delavnik med 16. in 19. uro.

Eno od razstavljenih del, sestavljeni billboard 'Ustvarimo Shakespeara', je ob lanski štiristoti obletnici smrti Williama Shakespeara pod mentorstvom prof. Eduarda Čehovina zasnovalo 18 študentov z različnih smeri. Projekt je bil nagrajen na uglednem mednarodnem študentskem natečaju New Talent Annual 2017 v New Yorku.

Foto: Miha Benedičič

       Na vrh