Datum objave: 30.10.2013

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Na predvečer dneva Združenih narodov, ki ga obeležujemo v spomin na 24. oktober 1945, ko so vse stalne članice Varnostnega sveta ZN in večina ustanovnih članic organizacije ratificirale ustanovno listino ZN, je tudi Društvo za Združene narode za Slovenijo pripravilo tradicionalno proslavo v Ljubljani.

Proslavo, ki je potekala v dvorani Univerze v Ljubljani, je otvoril predsednik Društva za ZN prof. dr. Bojko Bučar, ki je izpostavil pomen praznika, organizacije in društev, ki po svetu delujejo z namenom promocije ciljev in dela Združenih narodov (ZN), obenem pa ni pozabil na prostovoljce slovenskega društva, ki s svojim delom prispevajo svoj košček k delovanju in prepoznavanju ZN.

Zbrano občinstvo je preko video posnetka nagovoril tudi generalni sekretar ZN Ban Ki-moon. V svojem sporočilu je kot glavni varnostni izziv današnjega časa izpostavil Sirijo, kjer so milijoni ljudi odvisni od humanitarne pomoči ZN, strokovnjaki organizacije pa sodelujejo tudi pri uničevanju sirskega kemičnega orožja, v nadaljevanju pa se je ozrl še na dosežke razvojnih ciljev tisočletja, s katerimi so zmanjšali revščino v svetu za polovico, ni pa pozabil, da bo nujno nadaljnje delo na tem področju.

Slavnostni govorec proslave, bivši predsednik prof. dr. Danilo Türk je v govoru poudaril zgodovinski pomen OZN na področjih prizadevanj za razvoj, za mednarodni mir in varnost in za spoštovanje človekovih pravic. V svojem govoru se ni izognil niti aktualnemu političnemu dogajanju v Sloveniji, o katerem je med drugim povedal: "Ko poslušamo, kako neizbežen, odrešujoč bi bil prihod trojke v Slovenijo, moramo odločno reči: 'Ne'." Kot dolgoletni veleposlanik Slovenije pri ZN se je spraševal tudi o pomenu ZN v slovenski družbi in se dotaknil pereče problematike krize v Siriji, okoljskih sprememb in razvojnih vprašanj v svetu.

Uvodnim nagovorom je sledila podelitev priznanj za najboljša diplomska, magistrska in doktorska dela s področja delovanja ZN v mednarodni skupnosti. Med desetimi nagrajenci je kar 8 nagrajenih nalog iz UL:

  1. Debernardi, Denise: Mednarodnopravna analiza posredovanja v Libiji v letu 2011 s posebnim ozirom na odgovornost zaščititi (diplomska naloga, PF UL, mentorica: doc. dr. Vasilka Sancin)
  2. Gak, Natali: Načelo uti possidetis (magistrska naloga, PF UL, mentorica: doc. dr. Vasilka Sancin)
  3. Ivančič, Jakob: Omejitev sodne imunitete držav pred nacionalnimi sodišči v primeru kršitev peremptornih norm mednarodnega prava (diplomska naloga, PF UL, mentorica: doc. dr. Vasilka Sancin)
  4. Lavrič, Natja: Primeri pred Posebnim sodiščem za Sierro Leone (diplomska naloga, PF UL, mentorica: doc. dr. Vasilka Sancin)
  5. Petrović, Tamara: Srbija pred Meddržavnim sodiščem v Haagu kot primer pravnega paradoksa (diplomska naloga, PF UL, mentorica: doc. dr. Vasilka Sancin)
  6. Prošek, Urška: Mednarodnopravni položaj in varstvo žensk v oboroženih spopadih (diplomska naloga, PF UL, mentorica: doc. dr. Vasilka Sancin)
  7. Simončič, Katja: Mednarodno razvojno sodelovanje v luči pomanjkljive stopnje razvoja držav prejemnic pomoči (diplomska naloga, PF UL, mentorica: doc. dr. Vasilka Sancin)
  8. Tršar, Iza: Medorganizacijska diplomacija OVSE in Sveta Evrope: primer boja proti trgovini z ljudmi (magistrska naloga, FDV UL, mentor: prof. dr. Zlatko Šabič)

Proslava se je zaključila v prijetnem neformalnem vzdušju in druženju udeležencev, nagrajencev natečaja, članov in prostovoljcev društva, udeležila pa sta se je tudi nekdanji predsednik RS Milan Kučan ter varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer.

Vseh nagrajencem in njihovim mentorjem iskreno čestitamo!

Vir: http://www.unaslovenia.org/

 

Foto: Željko Stevanić IFP, d.o.o.