Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani se je z osvojenim odličjem in glavno nagrado nedavno vrnil iz tekmovanja Cro Patria v Splitu.

Datum objave: 09.12.2013

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Pevci in pevke zbora ter dirigent Sebastjan Vrhovnik, so se na nekajdnevno koncertno – tekmovalno turnejo podali v četrtek, 28. novembra 2013. Še istega večera so izvedli celovečerni koncert v čudovitem obmorskem mestu Split, v cerkvi Sv. Dominika, posvečen otvoritvi tekmovanja 17. dni duhovne glasbe - Cro Patria. APZ Tone Tomšič se je na tekmovanju izkazal v dveh kategorijah: zlato je osvojil v kategoriji obveznih skladb in v kategoriji novitet, kjer je za izvedbo dela Otče naš - mladega hrvaškega skladatelja Branimirja Rezića, osvojil največ točk. V kategoriji obveznih skladb se je zbor predstavil s skladbo Jesu Redemptor - hrvaškega skladatelja Branka Okmace, The Tyger, skladbo švedskega skladatelja Emila Råberga in s sodobnim delom Fortuna, slovenske skladateljice Tadeje Vulc. APZ Tone Tomšič je bil s strani žirije imenovan za absolutnega zmagovalca festivala Cro Patria.

V sklopu turneje je imel APZ Tone Tomšič v nedeljo, 1. decembra 2013, celovečerni koncert v Katedrali Velike Gospe v Dubrovniku. V praznično okrašenem mestu so poleg sakralnega in posvetnega programa, izvedenega že na prvem koncertu v Splitu, poslušalcem predstavili tudi program, s katerim so na tekmovanju osvojili zlato.

Zbor tudi po vrnitvi iz turneje ne počiva – 12. decembra 2013 se bo skupaj z zborom Lipa zelenela je pred hotelom Union v Ljubljani spomnil zadnjega koncerta Akademskega pevskega zbora pred kulturnim molkom. 15. decembra pa bo izšla tudi njihova nova zgoščenka 1133, ki bo vključevala izbor programa zadnjih nekaj sezon.