Ljubljana, 12. december 2013 – Revija Nature je v četrtek, 12. decembra 2013, objavila članek z naslovom "Ferromagnetism in suspensions of magnetic platelets in liquid crystal", ki so ga napisali slovenski avtorji Alenka Mertelj, Darja Lisjak, Miha Drofenik in Martin Čopič, sodelavci Instituta »Jožef Stefan«, Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani in Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru.

Datum objave: 13.12.2013

Kategorija: Univerza in znanost

Slovenski raziskovalci v članku poročajo o feromagnetnem stanju mešanice magnetnih nanodelcev v nematičnem tekočem kristalu. Možnost, da tak tekoči magnet obstaja, je predlagal že Nobelov nagrajenec Pierre de Gennes pred 43 leti, vendar ga kljub mnogim poskusom raziskovalci doslej niso našli. Pri tem uspehu je treba posebej poudariti, da je v celoti rezultat dela slovenskih raziskovalcev.

Ta dosežek je omogočilo sodelovanje kemikov, ki so sintetizirali magnetne nanodelce posebne oblike, in fizikov, ki so razvili tehniko priprave stabilne mešanice teh delcev s tekočim kristalom in dokazali njene magnetne lastnosti. S tem smo dobili magnetni tekoči kristal, kar odpira možnosti novih uporab, na primer optičnih naprav, ki jih krmilimo namesto z zunanjo električno napetostjo s šibkimi magnetnimi polji.