Pevci in pevke Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič Univerze v Ljubljani, so pod vodstvom dirigenta Sebastjana Vrhovnika in v sodelovanju z RTV Slovenija, v prazničnem mesecu decembru izdali svojo novo, dvojno in zelo raznoliko zgoščenko.

Datum objave: 17.01.2014

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Zgoščenka - pravzaprav zgoščenki - nosita ime 1133. To nekoliko abstraktno ime, ki naj bi bilo opevano kot angelsko število, za pevce in pevke APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani, nosi prav poseben pomen. Ker gre za zgoščenki, ki ju sestavljajo posnetki, posneti v živo, ki so nastajali v daljšem časovnem obdobju zadnjih štirih let, bi lahko rekli, da gre za neke vrste pregled delovanja zbora, kajti številka pravzaprav pomeni seštevek dni, minulih od prvega do zadnjega koncerta, katerih posnetki so na zgoščenkah. Na zgoščenkah se izkazuje ustvarjanje mladih pevcev, ki skozi različna stilna in časovna obdobja dokazujejo, da je njihovo glasbeno ustvarjanje mojstrsko in na izredno visoki ravni za študentski zbor, kar APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani pravzaprav je. 

Na prvi zgoščenki je izbor sakralnega programa, na drugi pa posvetnega. Zgoščenka s sakralnim programom zajema dela renesančnega Gallusa, Schütza, baročno opevanega Bacha, romantičnega Brahmsa, Poulenca, Schnittkeja in še nekaj del drugih, sodobnejših skladateljev. Na drugi zgoščenki pa so zbrana dela Sandströma, Tichelija, Vasksa, Tormisa, slovenske skladateljice Tadeje Vulc in še nekaterih drugih, ki v svojih delih poudarjajo izredno energičnost ter naredijo velik vtis na poslušalca z različnimi zvočnimi efekti in razgibanim ritmom. 

Zgoščenka je zagotovo izredno zanimivo delo za slovenski prostor. APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani se je tokrat posvetil interpretaciji glasbenih umetniških del iz različnih delov sveta, v bližnji prihodnosti pa že napoveduje izid nove zgoščenke, na kateri bodo zbrana dela izključno slovenskih skladateljev. 

Zgoščenko lahko naročite preko e-pošte , po ceni 15 eur. 

Za vse dodatne podatke se lahko obrnete na e-poštna naslova in .