Datum objave: 12.03.2014

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Prvenstvo Univerze v Ljubljani v plavanju za študijsko leto 2013/14 je potekalo v sredo,. Udeležilo se ga je 57 plavalk in plavalcev s 15 članic Univerze v Ljubljani. Najštevilčnejši so bili predstavniki Fakultete za šport, ki so fakulteti priplavali priznanje za najuspešnejšo članico Univerze v Ljubljani na plavalnem mitingu. Družba Dimsport, d. o. o., je tudi letos podprla izvedbo tekmovanja s privlačnimi nagradami za najboljše plavalke in plavalce.

Letošnje prvenstvo je potekalo v izjemnem vzdušju Univerzitetnega plavalnega centra Fakultete za šport. Uradno otvoritev plavalnega mitinga je po svečani koračnici in predstavitvi prijavljenih fakultetnih ekip in posameznikov najavila vodja tekmovanja dr. Dorica Šajber. Prvenstvo je obiskal tudi svetovni rekorder in naš najboljši paraolimpijski plavalec Darko Đurič, ki je udeležence izzval v kar nekaj disciplinah. K sproščenemu vzdušju so prispevale tudi članice Kluba sinhronega plavanja Krško z nekaj koreografskimi vložki sinhronega plavanja. 

Pri dekletih je bila najuspešnejša študentka Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Barbara Fröhlich, ki je z nastopi v vseh štirih disciplinah zbrala 1531 točk in prejela tri odličja: bronasto v disciplini 50 m prsno in 50 m delfin ter srebrno v disciplini 50 m prosto. Po zbranih odličjih je bila najuspešnejša študentka Fakultete za družbene vede Petra Bombek, ki je na najvišjo stopničko podelitvenega odra stopila po nastopih v kar treh disciplinah: 50 m prsno, 50 m delfin in 50 m hrbtno. V disciplini 50 m prosto pa je morala prvo mesto zaradi diskvalifikacije (prehitri start) prepustiti študentki Medicinske fakultete Nastji Levašič, ki je priplavala tudi drugo mesto v disciplini 50 metrov prsno. Poleg nje je dve odličji osvojila še Matja Mikuž s Filozofske fakultete: v disciplinah 50 m delfin in 50 metrov hrbtno je osvojila drugo mesto. Odličji za tretje mesto sta v ženski konkurenci zasedli Nina Mandl s Filozofske fakultete v disciplini 50 m prosto in Leja Ušaj z Medicinske fakultete v disciplini 50 m hrbtno.

Pri fantih je bil najuspešnejši Nejc Jurjevič s Fakultete za šport in član Plavalnega kluba Ljubljana. Z nastopi v vseh štirih individualnih disciplinah je zbral 1822 točk. Le 6 točk je zaostal študent Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Rok Mihovec. Na tretjem mestu pa je pristal Gašper Bohinc s Fakultete za matematiko in fiziko. Izjemen plavalni dan je imel tudi Blaž Vuga, študent Naravoslovnotehniške fakultete in član Športnega društva Delfin, ki je osvojil prvo mesto v disciplini 50 m prosto, drugo mesto v disciplini 50 m delfin in tretje mesto v disciplini 50 m prsno. Po dve odličji sta osvojila Nejc Jurjevič in Rok Mihovec: Nejc Jurjevičič je osvojil srebrno odličje v disciplini 50 m prsno in bronasto v disciplini 50 m hrbtno, Rok Mihovec pa je osvojil srebrno odličje v disciplini 50 m hrbtno in bronasto v disciplini 50 m delfin. 

Druge medalje so bile pri fantih razdeljene med več plavalcev: v disciplini 50 m delfin je slavil študent Ekonomske fakultete in član Plavalnega kluba Triglav Kranj Aleks Koštomaj, v disciplini 50 m prsno pa Luka Štraus s Fakultete za matematiko in fiziko. V disciplini 50 m prosto je drugo mesto zasedel študent Fakultete za matematiko in fiziko Gašper Bohinc, tretje mesto pa Artjom Azarkevič z Ekonomske fakultete. Zlato medaljo v disciplini 50 m hrbtno si je priplaval Jaka Kramaršič, študent Fakultete za šport in član Plavalnega kluba Celulozar Krško. 

V moški štafeti 4 X 50 m ter v mešani štafeti 4 X 25 m je slavila Fakulteta za šport; v moški štafeti so plavali Jaka Kramaršič, Gregor Jurak, Nejc Jurjevič in Žan Kitak, v mešani štafeti pa Špela Purkat, Nejc Jurjevič, Jaka Kramaršič in Žan Kitak. V ženski štafeti 4 X 50 m je prvo mesto pripadlo Medicinski fakulteti, ki so jo zastopale Nastja Levašič, Marija Malgaj, Lea Ušaj in Iva Kukovica

Ekipna zmaga je tako tudi letos ostala na Fakulteti za šport. Študentke in študenti so se odlično odrezali in tudi v sezoni 2013/14 Fakulteti za šport priborili naziv najuspešnejše fakultete Univerze v Ljubljani v plavanju. 

Priznanja in nagrade najboljšim plavalcem je podelil Vadim Mancevič, predstavnik glavnega pokrovitelja prvenstva, družbe Dimsport, d. o. o. Nagrade za najboljše plavalke in plavalce sta poleg glavnega pokrovitelja zagotovila tudi E-študentski servis in Športna zveza Univerze v Ljubljani. Izvedbo programa so podprli tudi: Univerza v Ljubljani, ŠOU v Ljubljani, Mestna občina Ljubljana in Fundacija za šport. Za medijsko pojavnost se zahvaljujemo športnemu dnevniku Ekipa, Zavodu ŠKL ter Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.