V sredo, 2. 4. 2014, smo dočakali prvo prvenstvo Univerze v Ljubljani v zgodovini univerzitetnega športa.

Datum objave: 02.04.2014

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Športna zveza Univerze v Ljubljani ga je organizirala ob pomoči Rokometnega društva Slovan, ki je pridobil status univerzitetnega rokometnega kluba v preteklem letu. V konkurenci treh fakultetnih ekip je slavila Fakulteta za šport.


Prvo univerzitetno prvenstvo v rokometu je del načrta umeščanja rokometa v programsko strukturo Univerze v Ljubljani, ki sta ga začrtala Športna zveza UL in RD Slovan ob lanskoletnem sprejemu RD Slovan v univerzitetno športno družino. S študijskim letom 2013/14 smo zagnali projekt Študij in rokomet, v okviru katerega je UL študentom in študentkam, registriranim igralkam in igralcem slovenskih rokometnih klubov, ponudila program treningov med tednom v Ljubljani. Večina rokometnih igralcev slovenskih rokometnih klubov se zaradi študijskih obveznosti in oddaljenosti od krajev bivanja in matičnih klubov ne more udeleževati treningov v matičnih klubih. S programom Študij in rokomet aktivnim igralcem, ki študirajo na UL, omogočamo, da se z rokometom ukvarjajo na kakovostni ravni tudi v času študija na UL ter da še naprej igrajo za svoje matične klube.

Na prvem rokometnem tekmovanju UL so sodelovala tri fakultetna rokometna moštva: Fakulteta za strojništvo, Zdravstvena fakulteta in Fakulteta za šport. Čeprav so se tokratnega rokometnega turnirja udeležile le 3 ekipe, smo prepričani, da bo tekmovanje že v prihodnji sezoni pritegnilo vsaj polovico članic Univerze v Ljubljani. Naš cilj je v prihodnjih letih iz prvenstva razviti univerzitetno rokometno ligo po vzoru obstoječih ligaških tekmovanj.

Rokometni turnir je potekal v športni dvorani Kodeljevo med 10.30 in 14.30. Vodja tekmovanja Jože Perčič, sicer trener v Rokometnem društvu Slovan, je tekmovalni sistem prilagodil številu prijavljenih ekip: vsaka ekipa je igrala z vsako.

Prva tekma je bila odigrana med Fakulteto za strojništvo in Zdravstveno fakulteto. Po razburljivi igri je s tesnim rezultatom 14 : 15 slavila Zdravstvena fakulteta. Drugo tekmo je Zdravstvena fakulteta proti številčni ekipi Fakultete za šport izgubila z rezultatom 12 : 18. Zadnjo tekmo pa so predstavniki Fakultete za šport izjemno prepričljivo, z rezultatom 22 : 13, premagali Fakulteto za strojništvo.

Prvo mesto je z dvema zmagama zasedla Fakulteta za šport, drugo mesto je z eno zmago in enim porazom pripadlo Zdravstveni fakulteti, tretje mesto pa Fakulteti za strojništvo. Na prvenstvu se je med tekmovanjem beležila tudi statistika tekmovalcev, saj so na koncu tekmovanja izbrali najboljšega igralca prvenstva. Laskav naslov najboljšega igralca turnirja je pripadel igralcu Fakultete za šport Roku Kozoletu.

Posebna zahvala gre spletni trgovini rokometna-oprema.si, ki je za izvedbo turnirja priskrbela rokometne žoge in smolo ter rokometnim sodnikom Rokometne zveze Slovenije.

Izvedbo programa so podprli tudi: Univerza v Ljubljani, ŠOU v Ljubljani, Mestna občina Ljubljana, Fundacija za šport, E-študentski servis, Ministrstvo za šolstvo, znanost in šport ter Javni zavod Šport Ljubljana. Za medijsko pojavnost se zahvaljujemo športnemu dnevniku Ekipa in zavodu ŠKL.

Več o tekmovanju si lahko preberete na www.unisport.si.