Datum objave: 08.05.2014

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Univerza v Ljubljani gosti obisk uglednega Izraelskega profesorja s področja kemije dr. Mordechaija Shevesa z Weizmannovega inštituta za znanost v Tel Avivu, Izrael.

Prof. dr. Sheves je danes širšemu vodstvu Univerze v Ljubljani, ki se je sestal v Ribnem, predstavil prenos znanja in primere tamkajšnjih dobrih praks.

Naslov njegove predstavitve, Inovacijski model skozi prenos tehnologij (Inovation Model through Technology Transfer), ne postavlja vprašanja kakšna bo naslednja znanstvena revolucija, vendar vprašanje, kdo bo naredil naslednjo znanstveno revolucijo. Po mnenju prof. dr. Shevesa, bodo gonilna sila naslednje znanstvene revolucije znanstveniki, ki imajo multidisciplinarni pogled na znanost, ki si upajo tvegati, imajo infrastrukturo za svoje delo in jih nič ne omejuje pri njihovem razmišljanju. 

Po njegovem mnenju je za uspehe v znanosti pomembna originalnost idej, potrpljenje in denar. K uspehu pa pomembno prispevajo tudi osnovne raziskave, ki so že v preteklosti prinesle velika razkritja. Električna svetloba je bila tako na primer rezultat inovacij, ki so temeljile na osnovni znanosti.

Za uspešnost razvoja znanosti pa je po mnenju prof. dr. Shevesa izjemnega pomena tudi sodelovanje med akademskim in gospodarskim svetom, ki pa je velikokrat izpostavljeno različnim izzivom.

Prof. dr. Sheves je svoje predavanje zaključil z mislijo, da je sodelovanje med akademsko in gospodarsko sfero, kot parjenje ježev, gre namreč za zelo želeno dejavnost, ki pa jo je potrebno izvajati zelo previdno.

 

Foto: Željko Stevanić IFP d.o.o.