Ugledna revija Nature je pred kratkim objavila članek z naslovom Circular polarization in the optical afterglow of GRB 121024A, katerega soavtorica je doc. dr. Andreja Gomboc s Fakultete za matematiko in fiziko.

Datum objave: 23.05.2014

Kategorija: Univerza in znanost

Ugledna revija Nature je pred kratkim objavila članek z naslovom Circular polarization in the optical afterglow of GRB 121024A, katerega soavtorica je doc. dr. Andreja Gomboc s Fakultete za matematiko in fiziko. V članku mednarodna skupina astrofizikov poroča o prvih meritvah stopnje cirkularne polarizacije optičnega zasija na primeru izbruha sevanja gama GRB 121024A, ki so jih opravili z Zelo velikim teleskopom (Very Large Telescope) Evropskega južnega observatorija ESO v Čilu. Izmerjena stopnja cirkularne polarizacije znaša 0,6%, kar je nekaj velikostnih redov višje od teoretičnih napovedi. Te meritve kažejo, da sedanji teoretični modeli za opis najmočnejših eksplozij v vesolju potrebujejo znatno prevetritev. 

V zadnjih šestih mesecih je to že tretja objava Andreje Gomboc v revijah Nature in Science. V prejšnji objavi v reviji Nature so poročali o meritvah linearne polarizacije optičnih zasijev s teleskopom Liverpool, v reviji Science pa o izbruhu GRB 130427A, ki je bil hkrati poseben in običajen. 

 

Več o tokratni objavi: