Datum objave: 26.05.2014

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Ljubljana - v soboto, 24. 5. 2014, je Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani pripravil prav poseben večer. V Slovenski Filharmoniji je obeležil svoj letni koncert – tokrat v duhu vrhunskega slovenskega skladatelja, Lojzeta Lebiča. 

Pevci in pevke APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani, z dirigentom Sebastjanom Vrhovnikom, so minuli sobotni večer za poslušalce pripravili pravo glasbeno doživetje. Letni koncert Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič Univerze v Ljubljani je vsako leto eden najvidnejših koncertov v sezoni, saj tu zbor svoje celoletno delo pokaže svoji, domači publiki.

Letošnji letni koncert z naslovom V tihem šelestenju časa je bil zagotovo nekaj prav posebnega – zbor je z njim počastil 80-letnico slovenskega skladatelja, Lojzeta Lebiča. Ob tej priložnosti je izvedel njegovo bogato vokalno-instrumentalno delo Ajdna, ki je bilo do sedaj izvedeno le malokrat. Gre za glasbo o času, ki jo predstavlja več stavkov – nekateri so zborovski, drugi pa zgolj instrumentalni. Pri izvedbi le-teh so z zborom sodelovali Slovenski tolkalni projekt (StoP), flavtistka Mateja Bajt in Klara Koradin na sintetizatorju.

Večer pa ni bil obarvan ne glasbeno, ampak tudi scensko. APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani je ob pomoči mlade režiserke Jasmin Kovic pripravil tudi pravo vizualno doživetje, ki je bilo nabito s teatralno čarobnostjo petja in gibanja na odru.

Koncert se je, tako kot vsako leto, zaključil s skladbo »Lipa zelenela je«, ki ima za zbor prav poseben pomen. Zadovoljna in navdušena publika je tudi tokrat ob koncu koncerta vstala in z zborom ob Lipi tudi skupaj zapela.