Datum objave: 24.09.2014

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Institut "Jožef Stefan" 26. septembra 2014 skupaj s podpornimi organizacijami in posamezniki v okviru programa Obzorje 2020, katerega cilj je predstaviti poklic in življenje znanstvenika, že tretjič organizira tradicionalno NOČ RAZISKOVALCEV 2014. Dogodek se odvija v večini evropskih držav na isti dan in sicer zadnji petek v septembru. Letos se bo dogodek zvrstil na več kot 850 lokacijah, v več kot 200 evropskih mestih in v 25 državah hkrati. Glavne teme letošnje slovenske Noči raziskovalcev so energija, ekologija, zdravje & IKT

Glavni dogodek se bo odvijal v petek, 26. 9. 2014 na Kongresnem trgu v Ljubljani in sicer od 16. ure naprej. Častni pokrovitelj dogodka je gospod Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana, dogodek pa bodo ob 18. uri uradno odprli:

 • Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljane
 • prof. dr. Jadran Lenarčič, direktor Instituta “Jožef Stefan”
 • prof. dr. Ivan Svetlik, rektor Univerze v Ljubljani
 • prof. dr. Janko Jamnik, direktor Kemijskega inštituta
 • dr. Franci Demšar, v.d. direktorja Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS (ARRS)
 • doc. dr. Tanja Arh, Institut “Jožef Stefan”, vodja projekta Noč raziskovalcev 

NOČ RAZISKOVALCEV 2014 se bo letos odvijala v več slovenskih mestih in sicer:

 • Ljubljani (Kongresni trg, Krajinski park Ljubljansko barje, Gimnazija Šentvid, Gozdarski inštitut Slovenije, Ekonomska fakulteta UL in Fakulteta za računalništvo in informatiko)
 • Novem mestu (Fakulteta za zdravstvene vede Novo mesto, Visoka šola za tehnologije in sisteme, Fakulteta za poslovne in upravne vede, Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu)
 • Izoli (Univerza na Primorskem, Fakulteta za vede o zdravju)
 • Planici (Center za planetarne in biomedicinske raziskave Planica) 

Glavni dogodek bo potekal v Ljubljani na Kongresnem trgu od 16. ure dalje. Poleg zanimivih predavanj se bo predstavilo še 23 razstavljavcev iz različnih raziskovalnih področij (kemija, biologija, mehatronika, ekonomija …). Dogajanje bomo popestrili z atraktivnimi kemijskimi eksperimenti, igrali se bomo s tekočim dušikom, utekočinjali zrak, naredili led, ki za sabo ne pusti mokre lužice in povedali, zakaj se je junaku filma Ledena doba jezik prilepil na ledeno kocko. Na dogodku bomo posebno pozornost namenili tudi otrokom, saj bosta organizirani dve otroški delavnici in sicer:

 • Delavnica S plesom do znanja in z znanjem do plesa. V okviru izobraževalnega projekta za otroke Mladi znanstvenik Ažbe je Lapanjev laboratorij pripravil šolarjem zanimive znanstvene delavnice s poskusi in predavanjem »Začutimo nevidni svet mikroorganizmov«. Z omenjenim predavanjem, ki bo na Kongresnem trgu ob 17:30, želijo šolarjem predstaviti, da znanost ni le v številkah in računih. Probleme, s katerimi se v znanosti ukvarjamo, je potrebno začutiti s ČUTI. Zato bodo šolarji imeli možnost spoznavanja mikroorganizmov skozi ples in igro.
   
 • Ustvarjalna likovna delavnica Likovno raziskovanje. Delavnico bo vodila vizualna umetnica in slikarka Maša Gala. Mlajši in starejši ter vsi, ki jih zanima ustvarjanje z barvami, recikliranimi materiali in kolažem so vabljeni k sodelovanju. Maša Gala bo udeležencem pomagala pri razvijanju njihovih idej od začetne skice preko risbe do končne slike. Navdih bodo iskali v naravi, v okolju, kjer bodo tudi ustvarjali; raziskovali bodo široko polje, ki jih znanost kot tema odpira in pustili domišljiji in likovnemu izražanju prosto pot. Udeleženci bodo lahko ustvarili svoje likovno delo na manjših platnih, ki jih bomo razstavili na dogodku. 

Na dogodku pričakujemo približno 7.000 obiskovalcev različnih starostnih skupin in področij delovanja.

 

RAZISKOVALCI SO MED NAMI, SPOZNAJTE SE Z NJIMI IN Z NJIHOVIM DELOM!

 

Več informacij o dogodku dobite na spletni strani www.zaznanost.si. Za dodatne informacije in promocijski material se obrnite na vodjo projekta,doc. dr. Tanjo Arh (01/477 3336; ).