Datum objave: 20.10.2014

Kategorija: Aktualno na Univerzi

V okviru projekta Ajkčeve nove zgodbe bo Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (ALUO) v torek, 21. oktobra 2014, v Steklenem atriju Mestne hiše v Ljubljani odprla razstavo glinenih kipcev in mozaikov, ki so jih izdelali otroci na likovnih delavnicah Ajkec in Emona. 

Izdelki so nastali na delavnicah za osnovnošolce v zadnjih dveh letih, medtem ko projekt poteka že 14 let. Ob likovnih delavnicah so nastale tudi otroške knjižice in TV serija 10 oddaj Ajkec pri restavratorjih. V prihodnjih dveh letih se bodo ustvarjalci delavnic pomaknili v današnji čas in v sodelovanju z Moderno galerijo v Ljubljani pripravili delavnico o nastajanju modernih slik na platnu, o poškodbah in razlogih zanje. 

Vodja projekta izr. prof. mag. Tamara Trček Pečak iz ALUO je pojasnila motiv zadnje delavnice: »Ob 2000. obletnici Emone smo spoznavali modeliranje v glini po vzoru emonskih kipcev iz Mestnega muzeja Ljubljana in izdelavo mozaika po vzoru rimskih mozaikov. Glavni namen delavnic je spoznati različne materiale, iz katerih so umetnine sestavljene, ter govoriti o možnih poškodbah in načinih ohranjanja naše kulturne dediščine.« 

Udeleženci delavnic so že vrsto let tudi otroci iz Zavoda za gluhe in naglušne v Ljubljani. Ob koncu delavnic vsaki dve leti ALUO pripravi razstavo vseh otroških del, ki nastanejo v okviru teh delavnic. Letos so prostor prijazno odstopili na Mestni občini Ljubljana. 

Na tej povezavi je na ogled prispevek o ustvarjanju osnovnošolcev na zadnji delavnici.

 

Fotografije: arhiv ALUO