Datum objave: 13.11.2014

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Koncept 'Zavezništvo znanja za celovito energetsko obnovo javnih stavb' je v okviru 2. nacionalne konference »Spodbujamo zelena delovna mesta« prejel nagrado za najboljšo prakso. Ključni dosežek koncepta se nanaša na oblikovanje okolja za povezovanje študentov z mentorji iz članic Univerze v Ljubljani in podjetij pri obnovi javnih stavb. Nove rešitve v energetskih informacijskih sistemih za stavbe sta razvijala Inovacijsko-razvojni inštitut Univerze v Ljubljani (IRI) in podjetje Metronik, ki je prejelo nagrado kot industrijski partner v projektu. 

V zavezništvu znanja sodeluje sedem članic Univerze v Ljubljani in 25 podjetij. Partnerstvo je interdisciplinarno, gre za sodelovanje članic tehniških in družboslovnih smeri ter podjetji, ki se ukvarjajo z izdelavo gradbenih elementov in materialov ter načrtovanjem sistemov in storitev za energetsko prenovo stavb. 

Komisija, sestavljena iz strokovnjakov in Urada vlade za komuniciranje ter Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, je nagrado utemeljila z naslednjimi besedami: »Praktična usmerjenost raziskovalne dejavnosti ter vključevanje študentov v interdisciplinarne time ustvarjata zelena delovna mesta, hkrati pa se gradijo kompetence mladim strokovnjakom, ki jih bodo v prihodnosti zasedli. Prispevek k varovanju okolja bo z optimizacijo porabe energije velik in trajen.« 

Več informacij je dostopnih na spodnjih povezavah: