Datum objave: 25.11.2014

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Na Brdu pri Kranju je v petek, 21. novembra 2014, potekala podelitev Zoisovih nagrad in priznanj, priznanja Ambasador znanosti in Puhovega priznanja. Med prejemnikih najvišjih nagrad za dosežke na področju znanosti in raziskovanja so bili tudi profesorji  Univerze v Ljubljani. 

Priznanje Ambasador znanosti Republike Slovenije je prejel  prof. dr. Jure Leskovec z  Univerzie Stanford v ZDA. 

Zoisovi nagradi za življenjsko delo sta prejela akademik prof. dr. Vito Turk z Inštituta Jožef Stefan in akademik prof. dr. Janez Levec s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani.  

Zoisovi nagradi za vrhunske znanstvene dosežke sta prejela prof. dr. Milena Horvat z Inštituta Jožef Stefan za dosežke pri raziskovanju živega srebra in dr. Gorazd Meško s Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru za vrhunske dosežke v ekološki kriminologiji. 

Zoisova priznanja za pomembne znanstvene dosežke so prejeli prof. dr. Maja Rupnik z Medicinske fakultete Univerze v Mariboru za dosežke v mikrobiologiji, prof. dr. Giovanni De Ninno z Univerze v Novi Gorici za dosežke na področju fizike virov svetlobe, prof. dr. Mitja Ferenc s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani za dosežke v novejši slovenski zgodovini, prof. dr. Andrej Kitanovski s Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani za dosežke v tehniki in prof. dr. Janez Vrečko s Filozofske fakultete za dosežke v primerjalni književnosti in literarni teoriji. 

Puhovi priznanji sta prejela mešana skupina raziskovalcev Laboratorija za molekularno biologijo in nanobiotehnologijo Kemijskega inštituta ter farmacevtskega podjetja Lek, d. d., (prof. dr. Vladka Gaberc Porekar, mag. Tatjana Milunović, Ana Jesenko, dr. Simona Jevševar, dr. Maja Kenig, Sašo Tomše in Nebojša Furlan) za razvoj podobnih bioloških zdravil filgrastim in pegfilgrastim ter prenos v proizvodnjo in dr. Klemen Lisjak s Kmetijskega inštituta Slovenije za razvoj novega sistema za stiskanje grozdja z avtomatiziranim dodajanjem enoloških sredstev med samim stiskanjem grozdja.  

Več o nagrajencih je na voljo na tej povezavi: http://www.mizs.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/article/55/8987/7ce336f5fe188e4900b4cf1d4664c520/

 

Avtor fotografije je Željko Stevanić.