Datum objave: 07.01.2015

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Ugledna italijanska strokovna revija Domus je že tretje leto zapored oddelek za industrijsko in unikatno oblikovanje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (ALUO) uvrstila med TOP 100 evropskih šol na področju arhitekture in oblikovanja. Na seznam se je uvrstila kot edina slovenska ustanova. 

V objavljeni predstavitvi so zapisali, da je študij oblikovanja na ALUO dobro zaokrožena celota umetnosti, tehničnih veščin in družbenih ved. S tem študenti dobijo vse potrebno za razvoj  umetniške tenkočutnosti in spoznavanje procesov oblikovanja, skupaj s sposobnostjo kritičnega razmišljanja. Med prednostmi akademije so označili tudi sodelovanje z industrijo, kjer študenti spoznajo celoten postopek razvoja izdelka. Kar trideset članska komisija je pri izboru petdeset najboljših šol s področja oblikovanja in petdeset s področja arhitekture sicer upoštevala več kriterijev. 

Ponovne uvrstitve na lestvico, ki akademijo še trdneje umešča na evropski zemljevid, kar je opaziti tudi v vse večjem povpraševanju tujih študentov za študij na ALUO, se je razveselil tudi dekan ALUO  Boštjan Botas Kenda: »Študentom se trudimo podajati najboljše znanje, poleg tega pa opozoriti na pomen oblikovanja, ki se ga še zlasti v podjetjih, pa tudi v vsakdanjem življenju, premalo zavedamo. Zato si prek različnih natečajev in sodelovanj z gospodarstvom prizadevamo prikazati, kako velik vpliv ima lahko oblikovanje izdelkov ter načrtovanje proizvodnih procesov na prepoznavnost in posledično uspešnost podjetja.« 

Podrobnejši opis, zakaj si ALUO zasluži uvrstitev med TOP 100.