Od kariernega svetovanja, odgovorov, kako študirati v tujini do obštudijskih dejavnosti in zanimivih ter družabnih dogodkov - tudi s kačo in brezpilotnim letalnikom

Datum objave: 22.01.2015

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Povezava: www.uni-lj.si/informativa

Dogajanje v živo v osrednjem prostoru Gospodarskega razstavišča, kjer se predstavlja Univerza v Ljubljani, lahko spremljate tu.

 

Ljubljana, 22. januar 2015 – Univerza v Ljubljani bo tudi na letošnji Informativi na Gospodarskem razstavišču predstavila dodiplomske in podiplomske študijske programe. Na enem mestu se bodo obiskovalci lahko srečali s predstavniki 23 fakultet in treh akademij Univerze v Ljubljani, ki se uvršča med tri odstotke najuglednejših univerz na svetu. Predstavili bomo programe s področij humanistike, družboslovja, jezikoslovja, umetnosti, naravoslovja, tehnike in tehnologije.

»Poleg tega, da se bomo tudi letos na Informativi predstavili skozi pestro in kakovostno ponudbo izobraževalnih vsebin in obštudijskih dejavnosti naših fakultet in umetniških akademij, z veseljem napovedujemo, da bodo z nami tudi sodelavci iz strokovnih služb, ki bodo obiskovalcem odgovorili na vprašanja o izbiri študija, nadaljevanju karierne poti, o postopku vpisa na univerzo, doktorskem študiju, mednarodni izmenjavi, športu in obštudijskih dejavnostih,« je povedala Katja Cerar, organizatorka predstavitve Univerze v Ljubljani na tem osrednjem izobraževalnem dogodku v Sloveniji.

Na Informativi bodo obiskovalce pričakale karierne svetovalke Univerze v Ljubljani. Karierna svetovalka, sicer pa univerzitetna diplomirana psihologinja, Urška Sazonov pravi, da se na Informativi nanje najpogosteje obračajo dijaki gimnazij in srednje ekonomske šole. »Bodoči študenti nas običajno sprašujejo o študijskih programih in zaposlitvenih možnostih po zaključku študija, pogosto tudi v primerih imensko sorodnih študijskih programov. Odgovorimo tudi na vprašanja, katere dejavnike naj bodoči študenti upoštevajo pri izbiri študija, iščemo rešitve o alternativnih možnostih študija za primer, da ne bi dosegli pogojev za vpis,« pripoveduje Sazonova in nadaljuje, da so posebna skupina neorientirani dijaki, ki slabo prepoznavajo svoje interese, sposobnosti, talente, veščine, imajo nejasna pričakovanja glede študija, ne vedo, kateri študij jih zanima in kaj bi sploh v življenju počeli ali pa iz množice interesov ne znajo poiskati vodilnega in ga prenesti v študijski program, poklic, delovno področje. »V teh primerih je potrebna kombinacija usmerjenega razgovora s coaching pristopom ter psihološko testiranje. Pogosto je potrebnih več obiskov, predvsem pa proaktivno sodelovanje dijakov. Zato vse tiste, ki so se znašli na križišču in se ne znajdejo na svojem kariernem kompasu, vabimo, da z našimi usmeritvami sprejmejo samostojno in odgovorno odločitev.«

Na Informativi obiskovalce pričakujemo tudi z družabnimi in zanimivimi presenečenji. »Vse fakultete in akademije Univerze v Ljubljani se bodo predstavile z različnimi programi tudi v sklopu svojih razstavnih prostorov (stojnic), ravno tako bo potekal pester program v osrednjem prostoru Univerzitetnega mesta. Verjamem, da bodo obiskovalci stojnice Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani deležni posebnih doživetij, saj jih bomo tam pričakali tudi z živalmi. Obiskovalci bodo lahko poslušali njihovo srce s stetoskopom, izmerili trias, povili tačko, pregledali zobe, postrigli kremplje. Kača bo sita in ne bo bojazni, da bi koga zamenjala za miško, zato jo bo vsak lahko vzel v roke in morda premagal strah,« z navdušenjem pripoveduje Cerarjeva. V okviru Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani bo predstavljen tudi brezpilotni letalnik »FlyEye«, ki so ga razvili v Društvu študentov geodezije Slovenije. Gre za letalnik, ki je voden z avtopilotom. To omogoča, da celoten let opravi samostojno in pri tem z digitalnim fotoaparatom fotografira okolico. Namenjen je zbiranju prostorskih podatkov. Na ta način lahko dobimo recimo digitalni model terena in ortofoto posnetke. »Tako jutri kot v soboto bodo v okviru Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani potekali hitri tečaji jezika; v petek bo na sporedu francoščina, v soboto pa angleščina. Obiskovalci bodo v sklopu predstavitve Fakultete za šport Univerze v Ljubljani lahko izvedli športno vajo ter postopek oživljanja na stojnici Zdravstvene fakultete. V okviru Teološke fakultete Univerze v Ljubljani nas bo v soboto zabaval tudi rapar Trkaj. Pestrost programa seveda ustvarjajo vse članice Univerze v Ljubljani. Pridite, veselimo se srečanja z vami,« na dogodek pred informativnimi dnevi vabi organizatorka Katja Cerar.