Datum objave: 20.02.2015

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Končala se je 27. Zimska univerzijada, na kateri je Slovenijo zastopalo osemnajst športnikov. Med njimi je bilo devet študentk in študentov Univerze v Ljubljani. Naši predstavniki so se štirikrat uvrstili med deseterico, slalomist Filip Mlinšek študente Univerze v Mariboru pa je z bronasto medaljo poskrbel za najboljšo slovensko uvrstitev. 

Na prvem delu 27. zimske univerzijade, ki ga je gostila Slovaška z Oserbilem in Štrbskim Plesom, smo imeli Slovenci predstavnike samo v smučarskih skokih. Miran Zupančič (ŠC Novo mesto) je nastopil najbolje in se uvrstil na 6. mesto. Zadnji tekmovalni dan prvega dela 27. zimske univerzijade na Slovaškem se je zaključil z ekipno tekmo smučarjev skakalcev. "Končno 6. mesto je realen pokazatelj moči na tekmi. Vsi trije skakalci so pokazali  vsak po en dober skok. Z nekoliko daljšimi skoki in malo športne sreče bi se lahko realno borili za 4. mesto," je po tekmi povedal glavni spremljevalec skakalcev Jan Družina. Zmagali so Rusi, pred Japonci in Poljaki. 

V Granadi je nastopilo 12 športnikov v štirih različnih športih. Najboljši rezultat je zadnji dan iger osvojil Filip Mlinšek (Univerza v Mariboru, FS), ki je prismučal bronasto medaljo v moškem slalomu. "Vesel sem, da mi je uspelo ubraniti 3. mesto in osvojiti še tretjo medaljo na univerzijadah," je po prihodu v cilj povedal Filip Mlinšek. 

Daleč največ medalj na tokratni univerzijadi so osvojili Rusi, ki so jih skupno zbrali 56, od tega 20 zlatih in po 18 srebrnih in bronastih. Na drugem mestu je pristala Severna Koreja, ki je zbrala 16 medalj, od tega kar 13 v disciplinah short tracka. Na tretjem mestu je končala univerzitetna ekipa Kazahstana, ki je skupno zbrala 11 medalj. Slovenija je z bronasto medaljo Filipa Mlinška zasedla 21. mesto.  

Seznam študentov Univerze v Ljubljani, udeležencev 27. Zimske univerzijade: 

  Ime Priimek Šport Članica univerze
1 Žiga MANDL Smučarski skoki Fakulteta za upravo
2 Andraž POGRAJC Smučarski skoki Ekonomska fakulteta
3 Daša GRM Umetnostno drsanje Fakulteta za šport
4 Pina UMEK Umetnostno drsanje Fakulteta za šport
5 Jakob ŠPIK Alpsko smučanje Pravna fakulteta
6 Jure ČAS Alpsko smučanje Fakulteta za šport
7 Anja KRIVEC Smučanje prostega sloga Fakulteta za matematiko in fiziko
8 Lovrenc KOLENC Smučanje prostega sloga Fakulteta za arhitekturo
9 Žiga KOVAČIČ Smučanje prostega sloga Filozofska fakulteta

 

Udeležbo slovenskih športnikov študentov na 27. zimski univerzijadi v Štrbskem Plesu in Granadi je organizirala Slovenska študentska športna zveza (SUSA), v sodelovanju s Smučarsko zvezo Slovenije ter Zvezo drsalnih športov Slovenije. Program pa podpirata Fundacija za šport in Ministrstvo za znanost, izobraževanje in šport. 

Več na www.unisport.si