Datum objave: 11.03.2015

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Na Fakulteti za družbene vede se je v organizaciji Kariernih centrov Univerze v Ljubljani odvil dogodek '3P: Pripravljeni na podjetniško pot', s katerim se je začel mesec inovativnosti in podjetništva Univerze v Ljubljani. Odlično obiskan dogodek potrjuje, da je podjetništvo za študente, prihodnje iskalce zaposlitve in ustvarjalce delovnih mest, izjemno zanimiva tema. »Ne predpostavljajte, tvegajte in testirajte,« je v uvodnem nagovoru povedal direktor in lastnih Studia Moderna  Sandi Češko.

»Marec je mesec inovativnosti in podjetništva Univerze v Ljubljani,« so bile besede prorektorice Univerze v Ljubljani prof. dr. Maje Makovec Brenčič, ki je odprla dogodek '3P: Pripravljeni na podjetniško pot'. Na dogodku, s katerim želijo Karierni centri Univerze v Ljubljani  spodbuditi mlade k raziskovanju podjetniških potencialov, so udeleženci lahko spoznali primere dobrih praks in podporno okolje, ki je posameznikom na voljo ob vstopu v podjetništvo. Direktor in lastnik Studia Moderna  Sandi Češko je v uvodnih besedah spregovoril o pomenu znanja, idej in drugačnem načinu razmišljanja. Študentom je svetoval naj gledajo z drugačno optiko pogleda in razmišljajo izven ustaljenih tirnic: »Bodite malo nori, drugačni, verjemite vase in ustvarjajte dejanske rešitve na vaš, neobremenjen način. Ne predpostavljajte, tvegajte in testirajte!« Poudaril je, da se dobra rešitev ustvari le, če kupca poznamo in tudi vemo, kako se mu približati.

Direktorica Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja (LUI), dr. Lidija Honzak pa je mladim sporočila, da naj ne čakajo na zaposlitev in odgovore na številne poslane prošnje, temveč  razmišljajo o drugi poti – podjetniški poti.  » LUI je do sedaj pomagal že 126 start-upom. Od teh jih še vedno deluje kar 95 odstotkov, ustvarili so okoli 400 delovnih mest,  41 odstotkov pa jih je prisotnih na tujih trgih. Ustvarili so 40 milijonov prihodkov, 16 milijonov pa so v njih investirali poslovni angeli, domači in tuji investitorji tveganega kapitala,« je povedala Honzakova. 

Z namenom spodbujanja in opogumljanja mladih, da samozavestno ustvarjajo svoje karierne in podjetniške poti ter pridobijo čim več vedenj o tem, kako in kje najti  ustrezne informacije in podporo za ustanavljanje in razvoj podjetij, bosta v marcu, mesecu inovativnosti in podjetništva Univerze v Ljubljani, potekala tudi izbor Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani in dogodek Falling Walls Lab. Slednji  vabi  študente, raziskovalce, strokovnjake in podjetnike do 35. leta starosti, da predstavijo svoje prebojne ideje, raziskovalno delo, inovativen projekt ali poslovni model. Za piko na i Univerza v Ljubljani pripravlja tudi ustanovitev Slovenskega stičišča inovacij.

 

Avtor fotografij je Željko Stevanić, IFP, d.o.o.