Datum objave: 24.03.2015

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik je danes skupaj z direktorico Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja (LUI) dr. Lidijo Honzak in prorektorico Univerze v Ljubljani Majo Makovec Brenčič podelil Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani za leto 2015. Nagrado za najboljšo inovacijo je prejel projekt z naslovom 'Tiskarska barva za ireverzibilne temperaturne indikatorje z nizko temperaturo aktivacije'. Avtorji vseh treh zmagovalnih inovacij so prejeli podporo pri komercializaciji inovacije in denarno nagrado iz Rektorjevega sklada.

Natečaj za Rektorjevo nagrado za naj inovacijo v letu 2015 je Univerza v Ljubljani, skupaj z Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem, organizirala že peto leto zapored. Odziv mladih je bil tudi tokrat velik. Natečaj predstavlja spodbudo za trženje vseh tehnoloških in netehnoloških inovacij ter inovativnih podjetniških idej, nastalih na Univerzi v Ljubljani. Namen natečaja je vsako leto spodbuditi inovativne posameznike, da svoje inovacije komercializirajo – bodisi v obliki lastnega podjetja bodisi v kakšni drugi obliki (npr. v obliki patenta).

V letošnjem letu se je v okviru natečaja za Rektorjevo nagrado za naj inovacijo Univerze v Ljubljani nabralo 31 inovativnih idej. Strokovna komisija, v sestavi dr. Lidija Hoznak, mag. Primož Kunaver, prof. dr. Maja Makovec Brenčič in dr. Marjan Leban, je izmed prijavljenih izbrala devet finalistov. Izbor najboljših treh inovativnih idej je potekal 5. marca, kjer so finalisti predstavili svoje ideje in odgovarjali na vprašanja strokovne komisije. Izmed devetih finalistov je komisija izbrala tri zmagovalne inovacije in jih razglasila na današnjem dogodku, ki je potekal v Zbornični dvorani Univerze v Ljubljani: 1. mesto je pripadlo projektu Tiskarska barva za ireverzibilne temperaturne indikatorje z nizko temperaturo aktivacije;

2. mesto je zasedela inovacija LACEnano; 3. mesto pa projekt iTreeAssay. Avtorji vseh treh inovacij so prejeli podporo pri komercializaciji inovacije in denarno nagrado iz Rektorjevega sklada, v skupni vrednosti 6000 evrov.

Pred podelitvijo Rektorjevih nagrad smo mimoidoče v Ljubljani spraševali »Kaj je inovacija?« in dobili zanimive odgovore. Oglejte si video:

 

 

Avtor fotografij v nadaljevanju je Željko Stevanić, IFP, d.o.o.