Datum objave: 08.04.2015

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Vabljeni na Predavanja Kapuscinski o razvoju (Kapuscinski Development Lectures), ki jih v sodelovanju s Fakulteto za družbene vede (FDV) Univerze v Ljubljani organizirata Evropska komisija in Program Združenih narodov za razvoj (UNDP). Predavanje bo v sredo, 22. aprila 2015, ob 17. Uri, v Veliki dvorani FDV (Kardeljeva ploščad 5, Ljubljana, 2. nadstropje). 

V okviru letošnjega Predavanja bo Univerzo v Ljubljani obiskala dr. Sima Samar, predsednica afganistanske neodvisne komisije za človekove pravice (Afghan Independent Human Rights Commission - AIHRC). V okviru AIHRC dr. Sima Samar deluje na področju nadzora izobraževalnih programov s področja človekovih pravic v Afganistanu, implementacije vsenacionalnega izobraževalnega programa za pravice žensk in na področju zlorab človekovih pravic v Afganistanu. Svoje življenje in delo je posvetila izboljšanju izobrazbe, zdravja in enakosti žensk in deklic v Afganistanu in Pakistanu. S številnimi aktivnostmi na področju človekovih pravic, pravic žensk in otrok je bilo delo dr. Samarjeve nagrajeno s številnimi mednarodnimi priznanji. Leta 2012 je dr. Samar prejela alternativno Nobelovo nagrado, leta 2014 pa je bila imenovana med deset najpomembnejših muslimanskih žensk na svetu… 

Njenemu predavanju z naslovom »Women Rights in Afghanistan« bo sledila krajša panelna razprava, v kateri bosta poleg dr. Samarjeve, sodelovala tudi prof. dr. Danilo Turk, bivši svetovalec Kofi Annana za politične zadeve in red. prof. dr. Maja Bučar s Fakultete za družbene vede. Dogodku bo sledila odprta razprava z vprašanji iz publike. 

Več informacij: