Datum objave: 30.04.2015

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (ALUO) je 22. aprila 2015 v Cankarjevem domu v Ljubljani gostila mednarodni simpozij o alternativnih pedagoških praksah z naslovom Izobraževanje na področju oblikovanja: Kaj vidiš? Kaj misliš o tem? Kaj s tem narediš?

V središče je bilo vprašanje o nujnosti reformiranja oblikovalskega izobraževanja. Vsi družbeni, okoljski, politični, ekonomski in kulturni premiki zahtevajo iskanje novih pedagoških praks, razmišljanje o namenu oblikovanja in razvoju individualne etike. Že v pozdravnem nagovoru je rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik poudaril, da živimo v času, ko se zaznava sveta in struktura mišljenja spreminjata. Ker oblikovanje ni le eden od ključnih gradnikov našega okolja, temveč tudi tisto področje, ki povezuje vsa ostala, je prav ta stroka pred največjimi izzivi, je povedal.

Priznani mednarodni strokovnjaki dr. Teal Triggs – Royal College of Art, David Erixon – Hyper Island in dr. Tony Fry – University of Tasmania Creative Exchange Institute so med drugim poudarili, da se današnji oblikovalci premalo zavedajo dejstva, da sodobni svet prežema odvečno oblikovanje, njegove manifestacije pa so pogosto pogubne. Bodoče oblikovalce so zato pozvali, da se z lastno iniciativo uprejo relativizaciji sodobne družbe. Temu poudarku pa naj se čim prej prilagodi tudi izobraževanje na področju oblikovanja.

Več o simpoziju na: http://www.aluo.uni-lj.si/novica/poslanstvo-bodocih-oblikovalcev-je-preoblikovati-nas-pokvarjeni-svet/

 

Avtor fotografij je Aleš Rosa.