Datum objave: 21.05.2015

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Barbara Prinčič, industrijska oblikovalka in predavateljica na Oddelku za industrijsko oblikovanje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO), je med nagrajenci prestižnega mednarodnega oblikovalskega tekmovanja A’ Design Award and Competition. Prejela je zlato nagrado v kategoriji svetil in svetlobnih sistemov, za izdelek LED lestenec 5×5. 

Prinčičeva je navdih za nagrajeno delo črpala iz ideje, da eno svetilo, ki ga uporabljamo v zasebnem prostoru, lahko služi kot del osvetljevalnega sistema v javnem prostoru. Osnovni strukturni del lestenca so rombi velikosti 5×5 centimetrov. Romboidna oblika ponuja različne možnosti za ustvarjanje osvetljevalnih sistemov.

Lestenec je eksperimentalno delo z LED diodami. Te so običajno položene na ravne površine, tu pa so lepljene na lasersko rezano ukrivljeno pločevino, kar predstavlja tehnološki izziv in inovacijo. Prevlečene so z belim akrilom, oblikovanim z vakuumsko tehnologijo. 

A’ Design Award and Competition velja za največje in najbolj razširjeno mednarodno oblikovalsko tekmovanje na svetu. Nagrade podeljujejo v številnih kategorijah prostorskega, industrijskega, komunikacijskega, modnega in sistemskega oblikovanja, pa tudi za oblikovalske dosežke na področju umetnosti in literature. Nagrajena so dela, ki predstavljajo najvišjo stopnjo oblikovanja, tehnologije in ustvarjalnosti ter simbolizirajo odličnost v oblikovanju in inovaciji. 

Več na: http://www.aluo.uni-lj.si/novica/barbara-princic-ponovno-prejemnica-oblikovalske-nagrade-adesign-award/

 

AVTOR FOTOGRAFIJ: Andrej Cvetnič;
Photoshop: Gordan Čuka