Datum objave: 07.07.2015

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Ljubljana, 7. julija 2015 – Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik je danes Nobelovemu nagrajencu profesorju Siru Richardu J. Robertsu svečano podelil častni doktorat za izjemne znanstvene dosežke na področju biokemije in molekularne biologije ter razglasil 34 novih rednih profesorjev.

Senat Univerze v Ljubljani je profesorja Sira Richarda J. Robertsa za častnega doktorja Univerze v Ljubljani proglasil na slavnostni seji 2. decembra 2014, a se podelitve naziva v lanskem letu ni uspel udeležiti. Sir Richard J. Roberts je Nobelov nagrajenec za fiziologijo in medicino in eden najvplivnejših svetovnih znanstvenikov na področju biokemije in molekularne biologije. Za slovenske raziskovalce je pomembno njegovo članstvo v znanstvenem svetu Mednarodnega centra za gensko inženirstvo in tehnologijo (ICGEB), s katerim slovenski raziskovalci tesno sodelujejo. »Ko govorimo o Siru Richardu J. Robertsu, govorimo o osebnosti najvišjega nivoja. Njegova odkritja lahko uvrstimo med dosežke, ki sestavljajo intelektualni vrh človeške civilizacije*,« je ob podelitvi častnega doktorata dejal rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik.

Profesor Sir Richard J. Roberts se je častnega doktorata razveselil. »V čast mi je bilo prejeti častni doktorat Univerze v Ljubljani, ki je ena najbolj prestižnih akademskih ustanov v Sloveniji. Veselim se tudi obiska Medicinske fakultete ter pogovorov s profesorji in študenti. Prepričan sem, da bomo ohranili partnerstvo in v prihodnosti še sodelovali.«

Novi častni doktor Univerze v Ljubljani je današnji slavnostni dogodek obogatil s predavanjem o gensko spremenjeni hrani in njej neutemeljenem nasprotovanju. Povedal je, da je s pomočjo sodobne genetske tehnike mogoče ustvariti gensko spremenjene organizme, ki znatno povečajo donos pridelkov, jim omogočajo rast na sicer neplodnih območjih in najpomembneje, lahko izboljšajo njihovo hranilno sestavo. »Tehnologija za izdelavo gensko spremenjenih organizmov je že precej zrela in jo je mogoče preprosto izvajati v mnogih laboratorijih po vsem svetu. Vendar je to, kar se nam, znanstvenikom, zdi preprosta odločitev, postalo zelo polemična tema po vsem svetu.« Ob tem je poudaril, da je pomemben izdelek in ne metoda njegove pridelave. Od oktobra lani do letošnjega aprila je Senat Univerze v Ljubljani na predlog njenih članic izvolil 34 rednih profesoric in profesorjev z različnih področij znanstveno-raziskovalnega, umetniškega in pedagoškega dela. Danes jim je v Zbornični dvorani Univerze v Ljubljani rektor Svetlik svečano podelil nazive. V imenu novih rednih profesorjev se je zahvalila prof. dr. Maja Pori s Fakultete za šport Univerze v Ljubljani, ki je med drugim dejala: »Kriteriji Univerze v Ljubljani, po katerih smo uspeli pridobiti ta visoki naziv, niso bili lahki. Vsak izmed nas je prehodil drugačno pot, vsi pa smo potrebovali veliko trdega dela, ustvarjalnosti, razumevanja, talenta in ne nazadnje tudi vztrajnost ter trmo. Pridobljeni naziv prinaša s seboj večjo odgovornost. Odgovornost do prihodnosti – da iščemo odgovore, postavljamo vprašanja in dajemo smisel. Stara modrost uči “Če načrtuješ za eno leto, posej žito. Če načrtuješ za deset let, posadi drevo. Če načrtuješ za prihodnost, vzgajaj mladino.” Zato prihodnosti dolgujemo dobre študente.«

Zahvalo prof. dr. Maje Pori si v celoti lahko preberete tukaj: Zahvala redne prof. dr. Maje Pori.docx

___________________________________________________________________________

*Sir Richard J. Roberts je eden najuglednejših svetovnih znanstvenikov na področju biokemije in molekularne biologije, kar je razvidno tudi iz številnih priznanj za različne znanstvene dosežke. Skupaj s Phillipom Allenom Sharpom je leta 1993 prejel Nobelovo nagrado za področje fiziologije in medicine, za odkritje diskontinuitete genov višjih organizmov, pri katerih so segmenti, ki kodirajo proteine (eksoni), ločeni z daljšimi zaporedji DNK, ki ne vsebujejo genetske informacije (introni). Ob tem je Nobelov odbor izpostavil, da je bilo odkritje temeljnega pomena za sodobno bioznanost kot tudi za medicinsko usmerjene raziskave pri odkrivanju molekulskih osnov bolezni, saj je pred tem veljala dogma, da so geni ena sama neprekinjena veriga DNK. Na spletni strani Superstars of Science je njegovo ime na 22. mestu v družbi 170 imenovanih vrhunskih svetovnih znanstvenikov. Za slovenske raziskovalce je pomembno njegovo članstvo v znanstvenem svetu Mednarodnega centra za gensko inženirstvo in tehnologijo (ICGEB), s katerim slovenski raziskovalci tesno sodelujejo. Na simpoziju Molekularna Medicina in Biotehnologija (MolMed 2013) je Sir Richard J. Roberts nastopil kot uvodni predavatelj s predavanjem »Genomes and bioinformatics as key discovery tools in the 21th century«.


 

Avtor fotografij je Željko Stevanić, IFP, d. o. o.