Datum objave: 07.10.2015

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Zakonca Tuma sta skupaj s Knafljevo ustanovo na Dunaju ustanovila nov štipendijski sklad za izobrazbo slovenskih znanstvenikov. Knafljeva ustanova tako nadaljuje uspešno že večstoletno delo za podporo študentov, ki bo spet zabeležila slovensko kulturno zgodovino.

Štipendijski sklad, iz katerega se bo podeljevala Tumova štipendija, je dodatna spodbuda za razvoj slovenske znanosti. Štipendija, namenjena pripadnikom slovenske narodnosti, s slovenskim državljanstvom ali z izkazanim slovenskim poreklom, bo dodeljena diplomantom univerz v Sloveniji in diplomantom drugih univerz, ki se vpišejo za doktorski študij na univerzi na Dunaju, izjemoma tudi na priznanih visokih šolah ali univerzah v drugih mestih ali državah. Štipendijo bodo podeljevali tudi v tujini živečim Slovencem, posebej tudi na priznanih visokih šolah ali univerzah v Sloveniji.

Knafljeva ustanova je po temeljiti obnovi leta 2010 spet začela razpisovati štipendije, ki jih podeljuje letno. Tudi dva prednika družine zakoncev Tuma, ki sta s plemenitim volilom izrazila zaupanje v Knafljevo ustanovo, sta bila deležna te štipendije - zdravnik dr. Janez Oražem in dr. Henrik Tuma, odvetnik, politik, jezikoslovec in planinec.