Datum objave: 26.10.2015

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Ljubljana, 26. oktobra 2015 - Na Univerzi v Ljubljani se je v zadnjih treh letih na vseh treh stopnjah rednega študija skupno vpisalo 5668 tujih študentov, od tega 770 iz Bosne in Hercegovine. Slednji največ zanimanja izkazujejo za študij na prvi in drugi stopnji, in sicer na Ekonomski fakulteti in Fakulteti za upravo. Na študijski izmenjavi smo v zadnjih treh letih skupno sprejeli 4400 tujih študentov, od tega 37 iz Bosne in Hercegovine, ki tako predstavljajo odstotek vseh tujih študentov na izmenjavi. Na študij Univerze v Ljubljani se letno vpiše okoli 250 študentov iz Bosne in Hercegovine, diplomira pa jih približno 70, kar je sedem odstotkov vseh tujih diplomantov Univerze v Ljubljani.

Eden od ciljev strategije internacionalizacije Univerze v Ljubljani je tudi povečanje števila študijskih izmenjav. V študijskem letu 2014/2015 se je za študijsko izmenjavo na Univerzi v Ljubljani odločilo 1613 tujih študentov. Med njimi je največ študentov iz Španije, Portugalske in Poljske, 15 študentov pa je prišlo iz Bosne in Hercegovine. Približno en odstotek študentov Univerze v Ljubljani vsako leto odide na študijsko izmenjavo na univerze v Bosni in Hercegovini. Univerza v Ljubljani na področju študijskih programov in izmenjav namreč sodeluje s številnimi univerzami v Bosni in Hercegovini.

Študenti iz Bosne in Hercegovine pogosto pohvalijo življenje v Ljubljani, medtem ko so nad študijem na Univerzi v Ljubljani navdušeni:

Bilka Handanagic (študentka 3. letnika Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani):

„S svojim študijem na fakulteti sem zelo zadovoljna. Moja odločitev, da študiram na Univerzi v Ljubljani, je bila več kot odlična. Zadovoljna sem z nivojem znanja, ki ga pridobivam. Profesorji pa študentom zelo posvečajo, Ljubljana pa je mirno in varno mesto.“

Jasmina Batić (podiplomska študentka na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani):

„Leta 2011 sem se vpisala na študij germanistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer živim že sedem let. Leta 2014 sem diplomirala in se nato vpisala na podiplomski študij nemškega jezika (pedagoška smer), prav tako na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Ljubljana je lepo mesto, ki študentom nudi številne priložnosti. Glede na to, da ima res veliko fakultet, lahko vsak izbere študij, ki ga zanima.“

Almina Grgić (podiplomska študentka Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani):

„Študij v Ljubljani se je izkazal kot ena mojih najboljših odločitev. Diplomirala sem na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, smer International Business. Vpis na podiplomski študij nato ni bil vprašljiv, saj sem še naprej želela ostati mednarodno vkjučena in nadgraditi svoje znanje. Na Ekonomski fakulteti izjemno podpirajo študente, organizirajo različne kulturne dogodke, seminarje za nadgradnjo znanja z različnih področij, ekskurzije, športne aktivnosti in podobno. V sklopu študija sem bila že dvakrat na študentski izmenjavi, ki sta trajali en semester. Prva je bila v Nemčiji, v Düsseldorfu, druga v Turčiji, v Istanbulu. To je bilo najlepše obdobje in neprecenljiva izkušnja. Vse to mi je bilo omogočeno v obliki štipendij, zaradi podpore Republike Slovenije in Evropske unije.“

Internacionalizacija je eden od strateških ciljev Univerze v Ljubljani, ki želi do leta 2020 postati prepoznana, mednarodno odprta in odlična raziskovalna univerza. Prav v duhu internacionalizacije ter povezovanja in sodelovanja med študenti in univerzami je Univerza v Ljubljani svoje programe predstavila tudi na sejmu Sarajevo University Fair, na katerem je Slovenija sodelovala kot partnerska država. Sejem je potekal v Olimpijski dvorani »Ramiz Salčin«, od 23. do 24. oktobra.

Obiskovalci so zanimanje pokazali tako za naravoslovne kot družboslovne študije, med drugim za področje strojništva, računalništva, elektrotehnike, ekonomije, arhitekture, medicine in prava. Poleg vprašanj o študiju in študijskih programih so jih zanimali tudi učenje slovenskega jezika, štipendiranje ter možnosti bivanja.