Datum objave: 27.10.2015

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Ljubljana, 27. oktobra 2015 - Na Univerzi v Ljubljani se je v zadnjih treh letih na vseh treh stopnjah rednega študija skupno vpisalo 5668 tujih študentov, od tega 431 iz Srbije. Slednji največ zanimanja izkazujejo za študij na prvi in drugi stopnji, in sicer na Ekonomski fakulteti in Fakulteti za upravo. Na študijski izmenjavi smo v zadnjih treh letih skupno sprejeli 4400 tujih študentov, od tega 77 iz Srbije, ki tako predstavljajo dva odstotka vseh tujih študentov na izmenjavi. Na študij Univerze v Ljubljani se letno vpiše okoli 120 študentov iz Srbije, diplomira pa jih približno 60, kar je sedem pet odstotkov  vseh tujih diplomantov Univerze v Ljubljani.

Eden od ciljev strategije internacionalizacije Univerze v Ljubljani je tudi povečanje števila študijskih izmenjav. V študijskem letu 2014/2015 se je za študijsko izmenjavo na Univerzi v Ljubljani odločilo 1613 tujih študentov. Med njimi je največ študentov iz Španije, Portugalske in Poljske, 30 študentov pa je prišlo iz Srbije. Približno dva odstotka študentov Univerze v Ljubljani vsako leto odide na študijsko izmenjavo na univerze v Srbiji. Univerza v Ljubljani na področju študijskih programov in izmenjav namreč sodeluje s številnimi univerzami v Srbiji.

Miroslav Bosnjak (Ekonomska fakulteta v Novem Sadu) je zimski semester študijskega leta 2014/2015 preživel v Ljubljani v okviru izmenjave Basileus, ki je namenjena dodiplomskim študentom: „Ekonomska fakulteta v Ljubljani ima odličen mednarodni program z več kot desetimi različnimi študijskimi programi v angleškem jeziku. Profesorji so odprti in pripravljeni pomagati, zlasti če je predavani predmet povezan s predmetom na dodiplomskem študiju.“

Ljubljana je prekrasno mesto, ki ponuja veliko stvari, ki jih človek še lahko odkrije, pravi Miroslav: „Življenje v Ljubljani je bilo zame še nekaj ne videnega, čeprav je mesto podobno Novemu Sadu. Dvorec v samem središču mesta ponuja osupljiv pogled na grad, medtem ko park Tivoli – eden od mojih najljubših kotičkov v Ljubljani – nudi dovolj prostora za tek, kolesarjenje ali karkoli drugega. Nočno življenje v Ljubljani je sijajno, saj lahko izbiraš med različnimi klubi in drugimi družabnimi mestnimi točkami."

Internacionalizacija je eden od strateških ciljev Univerze v Ljubljani, ki želi do leta 2020 postati prepoznana, mednarodno odprta in odlična raziskovalna univerza. Prav v duhu internacionalizacije ter povezovanja in sodelovanja med študenti in univerzami Univerza v Ljubljani svoje programe predstavlja tudi na sejmu izobraževanja 8. ZVONCE, ki bo potekal med 28. oktobrom in 1. novembrom 2015 v Beogradu.