Datum objave: 04.11.2015

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Oddelek za azijske študije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani praznuje 20 let delovanja. To priložnost bodo 7. in 8. novembra 2015 obeležili z mednarodno konferenco, kjer se bodo prepletale družbene in gospodarske teme, predstavili pa bodo tudi japonsko kulturo. Uglednim domačim in tujim profesorjem se bo pridružil tudi japonski veleposlanik Keiji Fukuda.

Med osrednjimi temami bodo migracije, delitve narodov na podlagi jezika, rast in razvoj, postmoderna politika, religije in prepričanja v postmoderni družbi ter medkulturni dialog in  vrednote. 

Migracije so še posebej aktualna tema in tudi na mednarodni konferenci bodo o njih govorili v luči begunskega vala. Pozornost bodo posvetili tudi delitvami med narodi, ki jih prav tako izraža jezik. Izpostavljen bo primer nekdanje srbohrvaščine, ki je bila uveljavljena pred vojno na Balkanu. 

Debata o temi rast in razvoj bo potekala s poudarkom na Japonski, kjer je glavna politična tema od konca druge svetovne vojne naprej prav rast.

Drugi dan konference, 8. novembra 2015, se bo začel s predstavitvijo teme z naslovom »Preko postmoderne politike« ter razlago, kako ta pojem razumejo evropski in kako japonski literarni kritiki. 

Peta osrednja tema bodo religije in prepričanja v postmoderni družbi, tudi premagovanje razlik Vzhod – Zahod. 

Medkulturni dialog in vrednote bodo zaključna tema, kjer bodo predstavljene različne oblike sporočanja skozi stoletja – od besed, vklesanih v kamen, do sodobnega japonskega pojava animiranih serij. 

Več informacij najdete v priloženem programu.