Datum objave: 11.11.2015

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Na znameniti Praški Akademiji za umetnost, arhitekturo in oblikovanje, ki praznuje 130. obletnico delovanja, so odkrili doprsni bronasti kip največjega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika. Kip je delo uglednega kiparja Petra Černeta.

Ob velikih spremembah, ki so zajele srednjo Evropo po prvi svetovni vojni, je v obdobju okrepljene zavesti o skupnih slovanskih koreninah in kulturnih središčih, prvi predsednik nove Češkoslovaške republike Tomaš Garrigue Masaryk povabil k sodelovanju takrat na Dunaju že prepoznavnega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika. Arhitekt je potem obnovil Hradčane v predsedniško rezidenco, ki je danes ena od neizbežnih  draguljev prelepe Prage. Jože Plečnik  je bil v tem času tri leta profesor na Praški Akademiji, na kar so Čehi še posebej ponosni.

»Odkritje spomenika je velika čast tudi za Ljubljano, ker jo s Prago druži stoletno prijateljstvo in naklonjenost,« pravi profesor Saša Machtig, ki je skupaj s svojim kolegom, nekdanjim prorektorjem Jožetom Kušarjem, storil vse potrebno, da se je želja praških prijateljev in profesorjev Jindricha Smetana in Jirija Pelcla uresničila.