Datum objave: 30.11.2015

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Tradicionalni Teden Univerze v Ljubljani se je začel s predstavitvijo najodmevnejših raziskovalnih dosežkov Univerze v Ljubljani v letu 2015. Dogodek je poudaril usmerjenost Univerze v raziskovanje in izpostavil tiste raziskovalce, ki so dosegli še posebej vidne rezultate. Dan, ki smo ga namenili raziskavam v znanosti, se je zaključil z okroglo mizo. Razprave na temo vlaganja v raziskave so se udeležili predstavniki države, visokega šolstva in gospodarstva, rezultate raziskave na obravnavano temo v Združenem kraljestvu je predstavila izvršna direktorica univerz Združenega kraljestva Nicola Dandridge.   

Prof. dr. Ivan Svetlik je ob tem poudaril, da razvojno znanje praviloma izhaja iz rezultatov temeljnega raziskovanja in vnaprej neobremenjene raziskovalne radovednosti raziskovalcev, ki ju morata s posebno pozornostjo gojiti tako država kot univerza. »Praštevila, ki so primer temeljnega raziskovanja, so skrajno abstraktna. Na prvi pogled ne prinašajo nobene uporabne vrednosti. A danes omogočajo kodiranje. Gre za milijardno industrijo,« je jasno povedal prorektor Univerze v Ljubljani za znanstveno raziskovalno delo prof. dr. Martin Čopič.   

Osrednji govorec dogodka in avtor enega izmed lanskoletnih najodmevnejših raziskovalnih dosežkov Univerze v Ljubljani prof. dr. Tomaž Zwitter je izpostavil, da raziskovalci Univerze v Ljubljani sodelujejo z vodilnimi ustanovami po vsem svetu. 

Pred začetkom razprave na okrogli mizi »Zakaj vlagati v raziskave?« se je prisotnim na dogodku prek svetovnega omrežja pridružila izvršna direktorica univerz Združenega kraljestva Nicola Dandridge. Predstavila je ključne rezultate raziskave o vplivu univerz v Združenem kraljestvu na njihovo gospodarstvo, družbo in posameznike (‘The Impact of Universities on the UK economy’ in ‘Why Invest in Universities’). Tudi ona je poudarila, da je univerze treba podpirati, saj predstavljajo prihodnost vsake države. 

Tudi sogovorniki okrogle mize so potrdili potrebno podporo družbi prek podpore univerzam. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič je povedala, da se tega zavedajo tudi na vladni ravni. Direktor ARRS prof. dr. prof. dr. József Györkös je izpostavil strategijo pametne specializacije: »Tudi zdaj, ko potekajo razprave o projektih pametne specializacije, mora ARRS obdržati spodbujanje tistih področij in raziskav, ki v projekte pametne specializacije ne bodo vpeti.« Prof. dr. Dragan Mihailović z Inštituta Jožef Stefan in profesor na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani je poudaril merjenje učinkov vlaganj v znanost in raziskave: »Če ne znamo izmeriti učinkov raziskav, ne moremo krojiti pametne politike na tem področju,« je prepričan. Ob tem je predstavnik gospodarstva, izvršni direktor razvoja podjetja Kolektor Group Marjan Drmota, povedal, da si gospodarstvo želi več usmerjenih raziskav, direktor podjetja RLS merilne tehnike Janez Novak pa je poudaril pomembnost vlaganja v raziskave z ustrezno davčno politiko. Prorektor Univerze v Ljubljani za področje znanstveno raziskovalnega dela prof. dr. Martin Čopič je sklepne misli povzel z besedami: »Slovenci, ki imajo ključna ali če želite pomembna delovna mesta, tako doma kot v svetu, so univerzitetno izobraženi. Univerze so temelj razvoja vsake države in temelj oblikovanja elit z znanjem.« 

Govor osrednjega govorca prof. dr. Tomaža Zwittra si lahko preberete tukaj: prof. dr. Tomaž Zwitter.

Oglejte si video posnetek dogodka.

 

Seznam desetih najodmevnejših raziskovalnih dosežkov Univerze v Ljubljani v letu 2015: 

1. Tetraciklinski antibiotik nove generacije učinkovit proti večkratno odpornim bakterijam
Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani
AVTORJI: Urška Lešnik, Tadeja Lukežič, Ajda Podgoršek, Jaka Horvat, Tomaž Polak,Martin Šala, Branko Jenko, Kirsten Harmrolfs, Alain Ocampo-Sosa, Luis Martinez-Martinez, Paul R. Herron, Štefan Fujs, Gregor Kosec, Iain S. Hunter, Rolf Müller , Hrvoje Petković

2. Vrnitev velikih zveri v sodobno, gosto poseljeno Evropo
Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani
AVTORJI: Klemen Jerina, Ivan Kos, Miha Krofel, Aleksandra Majić Srbinšek, Hubert Potočnik, Tomaž Skrbinšek

3. Bibliometrične metode v managementu in organizaciji
Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani

AVTORJI:
Ivan Župič, Tomaž Čater 

4. Enostavna in učinkovita priprava čistega vodikovega trioksida (HOOH)
Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani
AVTORJI: Gregor Strle, Janez Cerkovnik

5. Stabilnost raztopin globularnih proteinov
Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani

AVTORJI:
Miha Kastelic, Yurij V. Kalyuzhnyi, Barbara Hribar Lee, Ken A. Dill, Vojko Vlachy 

6. Svetlobni nadzor nad topološkim nabojem v nematskih tekočih kristalih 
Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani
AVTORJI: Maryam Nikkhou, Miha Škarabot, Simon Čopar, Miha Ravnik, Slobodan Žumer, Igor Muševič 

7. Podatkovno rudarjenje z zlivanjem mnogoterih podatkovnih virov
Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani
AVTORJI: Marinka Žitnik, Blaž Zupan 

8. Kalorične tehnologije toplotnih črpalk in hladilnikov prihodnosti
Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani
AVTORJI: Andrej Kitanovski, Jaka Tušek, Urban Tomc, Uroš Plaznik, Marko Ožbolt, Blaž Jelenc, Alojz Poredoš 

9. Časovna in prostorska genetska analiza virusa Ebola med epidemijo v zahodni Afriki
Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani
AVTORJI: Tatjana Avšič Županc, Miša Korva 

10. Učinkovit program populacijskega presejalnega testiranja otrok za povišan holesterol
Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani
AVTORJI: Gašper Klančar, Urh Grošelj, Jernej Kovač, Nevenka Bratanič, Nataša Bratina, Katarina Trebušak Podkrajšek, Tadej Battelino 

Predstavitev najodmevnejših raziskovalnih dosežkov Univerze v Ljubljani v letu 2015 si oglejte v posebni knjižici Najodmevnejši raziskovalni dosežki Univerze v Ljubljani v letu 2015.

 

Avtorja fotografij sta Željko Stevanić in Miha Fras, IFP, d.o.o.