Datum objave: 01.12.2015

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Uvodni dogodek letošnjega Tedna Univerze v Ljubljani je zaznamovalo odprtje nove muzejske sobe v prostorih Univerze in stalne razstave z naslovom »Univerza v Ljubljani od prvih korakov do moderne univerze«.

Razstava popelje v obdobje prizadevanj za ustanovitev prve slovenske univerze in začetek dela njenih prvih petih članic. Na odprtju so predstavili tudi rektorsko verigo in prvo originalno rektorsko oblačilo s pokrivalom, kuto, ki simbolno predstavljata časti in dolžnosti rektorja Univerze v Ljubljani. Univerza v Ljubljani je rektorsko verigo prejela ob svoji desetletnici leta 1929, načrt zanjo pa je izdelal arhitekt Jože Plečnik. Ob sedemdesetletnici, leta 1989, je bilo izdelano prvo rektorsko oblačilo, ki je bilo v uporabi do leta 2013. Takrat je bilo izdelano novo, staro pa je postalo del muzejske zbirke in je sedaj razstavljeno v originalu.

Zbrane na dogodku so med drugim pozdravili rektor Univerze v Ljubljani dr. Ivan Svetlik, dekan Akademije za likovno umetnost in oblikovanje izr. prof. Boštjan Botas Kenda in vodja arhivsko muzejske službe Univerze v Ljubljani Tatjana Dekleva.