Datum objave: 02.12.2015

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik je danes, dan pred Prešernovim rojstnim dnem in rojstnim dnem Univerze v Ljubljani, ki bo jutri praznovala 96 let, podelil Prešernove nagrade študentom Univerze v Ljubljani. Izbrani študenti so jih prejeli za najboljša dela na področju znanosti in umetnosti.

 »Izobraževanje na univerzi je soustvarjanje znanja. V odprti komunikaciji iščejo odgovore na vprašanja vsi udeleženci. Novo pridobljene informacije analizirajo in ovrednotijo ter tako dopolnjujejo znanje tako v glavah, kot v objektivizirani obliki – v raziskovalnih poročilih, diplomskih nalogah, člankih, knjigah in podobno. Čeprav se morda komu zdi, da akademska hierarhija ostro ločuje med seboj starejše in mlajše raziskovalce, učitelje in študente, je odlika akademske skupnosti prav v tem, da je med posamezniki znotraj nje vzpostavljen krogotok znanja,« je poudaril rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik.

Predsednica komisije za Prešernove nagrade študentom prof. dr. Jasmina Markič je v poročilu o izboru nagrajenih del povedala: »Nagrajena dela po presoji ocenjevalcev področnih komisij in članov univerzitetne komisije najbolj izpolnjujejo merila, kot so na primer znanstvena odličnost in ustvarjalno izvirnost, prodornost, odmevnost in uporabnost. Predlaganih je bilo veliko odličnih del, številna tudi z interdisciplinarnimi značilnostmi. Delo področnih komisij in univerzitetne komisije je bilo zato zelo težko.«

Slavnostni govorec dogodka prof. dr. Roman Jerala, vodja Laboratorija za biotehnologijo na Kemijskem inštitutu in profesorja na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani, je nagrajence nagovoril k drznosti in pogumu ter odprtosti v svet: »Kar je danes bistveno drugače v primerjavi s preteklostjo je dejstvo, da je znanost ena najbolj globaliziranih dejavnosti. To pomeni, da tudi vi lahko pridete do  pomembnega odkritja. Znanstveni dosežki so dostopni skoraj vsem po svetu in na številnih področjih znanosti ni potrebna draga oprema. Treba je imeti voljo, ideje in vztrajno delati,« je med drugim še poudaril.

Govor slavnostnega govorca prof. dr. Romana Jerale si lahko preberete tukaj: prof. dr. Roman Jerala.

Oglejte si video posnetek dogodka.


Nagrajenci študentskih Prešernovih nagrad Univerze v Ljubljani za leto 2015 so:

Simon Sretenović, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani
Ana Šeme, Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani
Nika Van Berkel, Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani
Ian Aleksander Mihailović, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani
Maja Lukanc, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani
Urban Bezeljak, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani
Lenart Zadnik, Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani
Urška Pangerc, Fakulteta za računalništvo in informatiko in Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani
Boštjan Pirš, Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani
Peter Movrin, Naravoslovnotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani
Nina Perger, Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani
Lana Cvikl, Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani 

Avtor fotografij je Željko Stevanić, IFP, d.o.o.