Datum objave: 18.12.2015

Kategorija: Aktualno na Univerzi

V Muzeju pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu je bila novembra 2015 pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja odprta slepim in slabovidnim celostno prilagojena muzejska pot Dotakni se!

Več kot dve leti trajajoč projekt je nastajal v partnerstvu med člani Katedre za informacijsko in grafično tehnologijo Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in sodelavci Muzeja pošte in telekomunikacij. 

Muzejska pot je opremljena s talnimi oznakami, ki slepim in slabovidnim kažejo pot in vodijo do točk, kjer so izdelane prilagoditve. Obiskovalci se lahko ustavijo in otipajo predmete ali poslušajo oz. berejo o zgodovini. Pred vhodom v muzejske prostore so postavljeni tipni zemljevidi, ki slepim olajšajo orientacijo. Zgodovina in delovanje določenih eksponatov, ki jih je mogoče preizkusiti, je opisana v brajici. Na muzejski poti si je mogoče ogledati in otipati nekatere obstoječe in novo narejene eksponate, poslušati zanimive zvočne zapise ter še mnogo več. 

Prilagoditev muzejske poti je zahtevala veliko znanja, raziskav, iznajdljivosti, predvsem pa inovativnosti. Za prilagoditev poti je bilo uporabljenih pet tehnik tiska, s katerimi so bili natisnjeni taktilni elementi na različne materiale. 

Avtorji muzejske poti so izr. prof. dr. Urška Stankovič Elesini, doc. dr. Raša Urbas, mag. Matej Pivar, Pia Anžel, mag. Estera Cerar, Ajda Kozjek in doc. dr. Aksinja Kermauner. 

Več o muzejski poti si lahko ogledate na spletni strani Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in tukaj

 

Avtorja fotografij sta T. Zupanc in U. Šepec.