Datum objave: 27.01.2016

Kategorija: Aktualno na Univerzi

V petek in soboto, 22. in 23. januarja 2016 je na Gospodarskem razstavišču potekal že 8. vseslovenski sejem izobraževanja in poklicev Informativa. Na sejmu se je sicer predstavilo več kot 200 izobraževalnih programov za dijake, študente in odrasle.

V sklopu predstavitve »Z Univerzo v Ljubljani odločno po začrtanih poteh« je obiskovalce v soboto nagovoril rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik. Predstavil jim je svojo karierno pot ter jih spodbudil k večjemu individualnemu delu izven fakultetnih okvirjev. Verjame, da študenti Univerze v Ljubljani z zavzetim delom lahko postanejo najboljši na izbranem področju.

V Univerzitetnem mestu so se obiskovalci lahko srečali s predstavniki članic Univerze v Ljubljani ter dobili vse informacije o študiju na Univerzi, obštudijskih dejavnostih ter ostalih storitvah, ki jih največja univerza v Sloveniji ponuja študentom.

Obiskovalci so se lahko preizkusili v reševanju navtičnih nalog, si ogledali brezpilotno letalo, ki so ga izdelali študenti Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani v času študija in z njim zmagali na tekmovanju v Ameriki, ter vstopili v svet robotike s pomočjo robota YuMI. Ta kompakten robotski sistem po dimenzijah delovnega prostora in mehanizma ustreza dimenzijam človeka.

Reševanje niza ugank je vse radovedne vodilo do rešitev testa, zaklenjenih v mafijskem trezorju. Matematično-fizikalne spretnosti bodočih študentov pa je na preizkušnjo postavila Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani.

Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani je predstavila model vetrovnika, na podlagi katerega je bil zgrajen vetrovnik v Planici. Slednji je nastal v sodelovanju fakultete z Nordijskim centrom Planica in podjetjem Kolektor, omogoča pa hkratni trening skakalcev in letalcev.

Po zaključku sejma je Univerza v Ljubljani po oceni obiskovalcev osvojila prvo mesto med razstavljavci in za nagrado prejela sovico IVO.

V kolikor se nam niste uspeli pridružiti na Informativi, vas vabimo, da nas obiščete na informativnih dnevih, ki bodo potekali 12. in 13. februarja 2016.


Foto: Željko Stevanić, IFP, d. o. o. in Tomaž Kos