Datum objave: 01.02.2016

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani je na ogled fotografska razstava Neukročena Afrika. Avtor razstave je doc. dr. Miha Krofel, ki je z raziskovanj v Afriki pripravil izbor 14 fotografij. Vsaka fotografija prinaša svojo zgodbo, pogled avtorja na naravo, Afriko ali živalsko vrsto.

Avtor je fotografije Žličarka na Luni, Modreci, Starodavno upanje za prihodnost, Stražar, Leopardja noč, Duh v noči, Črna solza, Levja strast, Raziskovanje utelešene hitrosti, Igra življenja in smrti, Čistilka, Svinjska silhueta, Oko umirajoče pasane posnel predvsem v Namibiji, kjer že deset let sodeluje na projektu z gepardi in leopardi, nekaj pa tudi v Keniji, kjer je pred leti vodil ekskurzijo za študente biologije. Fotografije iz Namibije so bile posnete izven parkov, kjer so te vrste pod velikim lovnim pritiskom, zato so še posebej skrivnostne, aktivne predvsem ponoči in jih je še posebej težko fotografirati.

Razstavo je v okviru Oddelka za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani pripravil dr. Kristjan Jarni, član oddelka, ki je avtorja razstave označil za aktivnega naravoslovnega fotografa, ki živali ne čaka v zasedi, ampak ji sledi, jo znanstveno preučuje in jo ujame s fotografijo. Razstava bo odprta do decembra 2016 v predprostoru predavalnic G5 in G4 na Oddelku za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire na Biotehniške fakulteti Univerze v Ljubljani.


Avtor fotografij je doc. dr. Miha Krofel.