Datum objave: 04.03.2016

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani bo 11. marca gostila Zlato Filipović, ki ji pravijo tudi sarajevska Ana Frank. Predstavila bo svojo pot od brezskrbne deklice, preko begunke do uspešne in aktivne ustvarjalke. Predavanje bo v petek, 11. marca 2016, ob 12.10, v predavalnici 2, na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. 

Zadnjih osem let se ukvarja z dokumentarnimi filmi, ki so prejeli številne nagrade na Irskem in mednarodno. Med drugim je film Here Was Cuba prejel nominacijo za Griersonovo nagrado za dokumentarne filme (Grierson Documentary Film Awards), dokumentarca Somebody To Love in Blood of the Irish pa nagradi irske akademije za film in televizijo (Irish Film and Television Award). Specializira se za dokumentarne filme s področja znanosti, zgodovine in družbenih tematik. Napisala je prispevke za več knjig, radijskih programov in časopisov, vključno z uvodno besedo za The Freedom Writers Diary in angleškim prevodom knjige Milosevic: The People’s Tyrant, kjer je prav tako napisala uvodno besedo. Bila je sourednica knjige Stolen Voices: Young People’s War Diaries from WWI to Iraq.  

Šest let je bila članica izvršnega odbora Amnesty International Irska, je laična članica tribunala za duševno zdravje pri irski Komisiji za duševno zdravje. Redno opravlja prostovoljno delo pri pisateljski organizaciji Fighting Words na Irskem, ki dela z mladoletnimi prestopniki v kazenskem pravosodnem sistemu ter je ustanovna članica Mreže mladih ljudi, ki jih je prizadela vojna (Network of Young People Affected by War - NYPAW). 

Še več o Zlati Filipović in njenem obisku v Sloveniji si lahko preberete tukaj

Avtorica fotografije je Dragana Jurišić.