Datum objave: 14.03.2016

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Vabimo vas na dogodek Rektorjeva nagrada za naj inovacijo Univerze v Ljubljani, ki bo v četrtek, 17. marca 2016 ob 17. uri, v Zbornični dvorani Univerze v Ljubljani. Na njem bo perspektivne inovacije predstavilo osem finalistov, izmed katerih bomo razglasili tri zmagovalne. Ti bodo prejeli denarno nagrado iz Rektorjevega sklada, v skupni vrednosti 6000 evrov, ter pomoč pri komercializaciji inovacije. Dobrodošli!

Program je pripravljen v sodelovanju z Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem.


Kratka predstavitev finalistov


Biotehnološka vzgoja okrasnih in drugih rastlin v zaprtih sistemih – Cvetoča vrtnica in druge rastline v zaprti bučki brez oskrbe

Biotehnološka vzgoja okrasnih in drugih rastlin v zaprtih sistemih_1.jpg

Člani podjetniške skupine: Julija Jakopin, Vesna Golob, Marko Vuleta (Biotehniška fakulteta in Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani)

Inovacija je svež in futurističen koncept gojenja rastlin v katerem koli prostoru. Združuje sodobno rastlinsko biotehnologijo v neomejen oblikovalski potencial, ki je funkcionalen, prilagodljiv in estetski. Gre za rastline v gelu, znotraj zaprtega sistema, ki se ne odpira. Zaradi tehnologije so rastline obstojne dlje časa, nimajo potrebe po zalivanju in elegantno cvetijo v estetsko oblikovani in zaprti posodi.  Uporabniku rešuje težavo s čistočo, nego in zalivanjem sobnih rastlin, saj vrtnice rastejo v posebnem gelu, ki zagotavlja vse potrebno za uspešno rast.


LeanPay

LeanPay1.jpg

Člani podjetniške skupine: Luka Toni, Tim Lep, Blaž Artač (Fakulteta za računalništvo in informatiko in Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani)

LeanPay je spletna storitev, ki uporabnikom olajša in skrajša postopek spletnega nakupa. Namesto registracije, vnašanja podatkov o naslovu dostave in številki kreditne kartice nakup poteče prek klika in potrditve. LeanPay kot most povezuje kupce na eni in spletne trgovine na drugi strani.
Kupci so zadovoljni, saj dobijo možnost hitrega in enostavnega nakupa, ki privede do odlične uporabniške izkušnje, zaščite njihove zasebnosti in varnosti.
LeanPay podpira tako plačevanje prek družbenih omrežij, kot tudi plačevanje v spletni trgovini.


Dišeči modni metulj

Dišeči metulj1.jpg

Člani podjetniške skupine: Jernej Švarc, Urška Stanković Elesini, Raša Urbas, Boštjan Šumiga (Naravoslovnotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani)

Modni metulj, statusni simbol in modni dodatek, si je skozi zgodovino priboril posebno mesto na modnem trgu. V zadnjih letih se metulj pojavlja v tako imenovanem 'highstreet' videzu, uveljavil pa se je tudi kot zaščitni znak 'hipsterjev'. Ker je modni metulj ponovno v vzponu, so se člani skupine odločili, da njegovim ljubiteljem ponudijo nekaj novega, nenavadnega, inovativnega. Združili so moči in znanje z različnih področij ter ustvarili dišeči modni metulj, katerega prednost je – vonj. Vonj se med nošenjem dišečega metulja sprošča na diskreten in prijeten način. Glede na vrsto vonja se spreminja tudi njegova funkcionalnost.


Gospodinjski pripomoček, ki zavira zorenje klimakteričnega sadja

Gospodinjski pripomoček, ki zavira zorenje klimakteričnega sadja1.jpg

Člani podjetniške skupine: Andraž Zvonar, Tilen Banko, Jure Kolar (Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani)

Inovacija je gospodinjski pripomoček, ki zavira prekomerno zorenje sadja. Gre za blazinico velikosti 4x4 cm, ki jo položimo v bližino sadja, ta pa preprečuje, da bi sadje prehitro zgnilo. Večina sadja zori zaradi plina, ki ga oddaja. Blazinica nase veže, plin ki povzroča zorenje in zorenje sadja upočasni ter sadju podaljša življenjsko dobo za najmanj 100 odstotkov, lahko pa tudi do 300 odstotkov. Ker blazinica nase veže samo plin, ki povzroča zorenje, na sadje ne vpliva neposredno. Sadje, shranjeno z blazinico, ostane sveže, okusno, sočno in ne spremeni izgleda.


Piezoelektrično deformabilno zrcalo

Piezoelektrično deformabilno zrcalo1.jpg

Člani podjetniške skupine: Jaka Pribošek, Marko Pribošek, Teja Kozel, Jan Pribošek (Fakulteta za strojništvo, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo in Fakulteta za socialno delo Univerze v Ljubljani)

Člani skupine so razvili in izdelali  tanko upogljivo zrcalo, ki ima na zadnji strani piezoelektrične aktuatorje. Obliko zrcala lahko s pomočjo krmiljenja napetosti na aktuatorjih poljubno spreminjamo. Zrcalo omogoča dvoosni nagib in sočasno ostrenje slike, odlikujeta pa ga izredno hitro delovanje in velika natančnost. S pomočjo vpeljave inovativne tehnologije izdelave je članom skupine uspelo proizvodne stroške znižati na desetino cene konkurenčnih sistemov na trgu. Vizija članov skupine je zapolniti vrzel nizkocenovnih deformabilnih zrcal, se povezati s slovenskimi proizvajalci optičnih in laserskih sistemov ter s produktom prispevati h konkurenčnosti slovenskega gospodarstva.


SupraLac

SupraLac1.jpg

Člani podjetniške skupine: Dejan Lamešić, Zoran Lavrič, Ilija Ilić, Odon Planinšek (Fakulteta za farmacijo Univerze v Ljubljani)

Inovacija je sferični delec laktoze, ki se lahko uporabi kot pomožna snov za izdelavo trdnih farmacevtskih oblik. Omogoča enostavno in industrijsko uporabljivo izdelavo sferičnih aglomeratov laktoze v procesu sferične kristalizacije. Sferični aglomerati  laktoze imajo izboljšane fizikalno-kemijske in mehanske lastnosti ter omogočajo izdelavo tablet s povišano natezno trdnostjo v primerjavi z ostalimi komercialno dostopnimi tipi laktoz, kar zmanjšuje tveganje za pojav defektov na tableti.


Varnostna zapestnica za izboljšanje osebne varnosti Viverius

Varnostna zapestnica za izboljšanje osebne varnosti  Viverius1.jpg

Člani podjetniške ekipe: Simon Rekanovič, Mitja Breznik, Matic Uršič, Jurij Cernatič, Matej Miklavc, Aleksander Praper, Miha Breznik (Medicinska fakulteta in Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani)

Projekt Viverius predstavlja rešitev za večjo osebno varnost predvsem starejših, ki bi radi nadaljevali svoje življenje polno in aktivno. Člani skupine so razvili pametno uro, ki uporabniku poveča samostojnost in osebno varnost. Izdelek sam zaznava padce, težave pri bitju srca, gibanju, zaznava tudi območje premikanja in popolnoma samostojno opozarja skrbnika o odstopanjih. Zaradi vgrajenega GSM-modula naprava deluje samostojno, brez uporabe pametnega telefona.
Dobre tehnične rešitve, ki jih izdelek predvideva, pocenijo izdelavo, izboljšajo kakovost pridobljenih podatkov in povečajo cenovno dostopnost širši množici uporabnikov.


Zaviralci butirilholinesteraze za zdravljenje Alzheimerjeve bolezni

Zaviralci butirilholinesteraze za zdravljenje Alzheimerjeve bolezni1.jpg     

Člani podjetniške skupine: Stanislav Gobec, Urban Košak, Boris Brus, Damijan Knez (Fakulteta za farmacijo Univerze v Ljubljani)

Alzehimerjeva bolezen je huda bolezen, za katero na svetu trpi okoli 40 milijonov ljudi, število bolnikov pa se bo v naslednjih letih še povečalo. Na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani so člani skupine  v sodelovanju s partnerji iz Francije in Poljske ter domačimi strokovnjaki z Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani odkrili potencialne nove zdravilne učinkovine, ki izjemno učinkovito zavirajo delovanje encima butirilholin-esteraza (BChE), udeleženega pri Alzheimerjevi bolezni. Te učinkovine izkazujejo možnost zdravljenja tudi v kasnejših fazah bolezni, kjer obstoječa zdravila niso več učinkovita. Učinkovine, ki so jih odkrili člani skupine, bi podaljšale življenje bolnikov s to boleznijo in tudi izboljšale kakovost njihovega življenja.