Datum objave: 08.04.2016

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Med dvanajstimi prejemniki evropske nagrade za književnost je letos tudi absolvent primerjalne književnosti, literarne teorije in zgodovine na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani Jasmin B. Frelih. Nagrado si je prislužil z romanesknim prvencem Na/pol. Nagrado EU za književnost od leta 2009 podeljujejo obetavnim avtorjem, namenjena pa je spodbujanju kulturne in jezikovne različnosti ter širjenju evropske literature preko meja. 

Pisanja svojega prvega romana se je leta 1986 rojeni Frelih lotil pri 25-ih letih, ko si je poskušal predstavljati, v kakšnih okoliščinah bi se nekdo njegove starosti lahko nahajal čez 25 let, če je torej sedaj na polovici. Roman Na/pol je izšel leta 2013 pri Cankarjevi založbi, zanj pa je bil Frelih nominiran tudi za nagradi kresnik in kritiško sito. 

V romanu si predstavlja hladni svet bližnje prihodnosti (čez 25 let), v katerem v skrivnostnih okoliščinah ponovno poveže usode treh starih prijateljev - gledališkega režiserja, nekdanjega vojnega ministra in odljudne pesniške zvezdnice. 

Avtor fotografije je Maj Pavček.