Datum objave: 13.04.2016

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Na Univerzo v Ljubljani se je v zadnjih treh letih vpisalo 5854 tujih študentov, od tega 1244 (21 %) iz Makedonije. Slednji največ zanimanja kažejo za Ekonomsko fakulteto Univerze v Ljubljani, na katero se vsako leto vpiše okoli 150 makedonskih študentov. Na Univerzo v Ljubljani se na vse tri stopnje študija letno vpiše več kot 400 študentov iz Makedonije, diplomira jih okoli 50.

V študijskem letu 2015/2016 se je za redni študij na Univerzi v Ljubljani odločilo 458 makedonskih študentov. Največ se jih je vpisalo na Ekonomsko fakulteto, Filozofsko fakulteto in Medicinsko fakulteto. Prav na teh slednjih dveh fakultetah makedonski študenti kažejo največ zanimajo tudi za študijsko izmenjavo. Letno na študijsko izmenjavo na Univerzi v Ljubljani sprejmemo okoli 40 makedonskih študentov.

Meddržavni sporazum omogoča brezplačen študij

Slovenija ima z Makedonijo sklenjen meddržavni sporazum, zato je študij za študente iz Makedonije brezplačen, razen v naslednjih primerih. Šolnina je obvezna za vse študente prve stopnje študija, ki že imajo predhodno pridobljeno stopnjo izobrazbe in je po veljavnem slovenskem Zakonu o visokem šolstvu enakovredna izobrazbi, ki se jo pridobi po zaključenem magistrskem študijskem programu druge stopnje. Šolnina je obvezna tudi za vse študente tretje stopnje in vse študente izrednega študija. Podatki o višini šolnin so na voljo na spletni strani Univerze v Ljubljani in v promocijskih materialih za tujce. Na Univerzi v Ljubljani študij poteka v slovenskem jeziku, pri nekaterih študijskih programih tudi v angleškem.

Prvi prijavni rok za študijsko leto 2016/2017 do 5. maja 2016

Za tujce iz držav nečlanic Evropske unije je na prvi stopnji študija na Univerzi v Ljubljani voljo 666 mest, na drugi stopnji 626 in na tretji stopnji za vse, tudi državljane Evropske unije, 763 vpisnih mest. Za študijsko leto 2016/2017 je na prvi stopnji študija prvi prijavni rok odprt do četrtka, 5. maja 2016. Vsi podatki o pogojih za vpis so na voljo v razpisih za vpis na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport RS in tudi spletni strani Univerze v Ljubljani.

Internacionalizacija je eden od strateških ciljev Univerze v Ljubljani, ki želi do leta 2020 postati prepoznana, mednarodno odprta in odlična raziskovalna univerza. Prav v duhu internacionalizacije bo Univerza v Ljubljani svoje programe predstavila na sejmu Days of Education and Career od četrtka, 14. do sobote, 16. aprila v Skopju. Predstavitev bo potekala pod okriljem Study in Slovenia, obiskovalci sejma pa bodo lahko izvedeli več o študiju na Univerzi v Ljubljani, študijskih programih, razpisih za vpis, vpisnih postopkih, priznavanju izobraževanja, učenju slovenskega jezika in ostale informacij za tujce, kot so štipendiranje, namestitev in stroški bivanja.

Študenti iz Makedonije, ki študirajo na Univerzi v Ljubljani, so s svojo izbiro zelo zadovoljni. Med njimi so tudi Ivana Manevska, Sheval Muaremi in Teodora Arsovska.

Ivana Manevska v Sloveniji živi pet let. Je diplomantka smeri multimedijske komunikacije na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani. Trenutno je študentka podiplomskega študija na isti fakulteti, smer telekomunikacije. „Izjemno zadovoljna sem z načinom študija, razpoložljivostjo profesorjev in zaposlenih na Univerzi v Ljubljani ter podporo, ki jo dajejo študentom. Vedno so na voljo in pripravljeni pomagati.

Sheval Muaremi je študent političnih ved na Univerzi Jugovzhodne Evrope in trenutno na študijski izmenjavi na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. „Resnično uživam. Profesorji so prijazni, prijatelje lahko pridobiš z vseh koncev sveta. Odločitev za študij v tujini je težka, a se izplača. Izberite Ljubljano! Je res lepo in živahno mesto. V Ljubljani se boste počutili odlično.“

Teodora Arsovska je magistrska študentka Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani. „Magistrski študij na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani predstavlja mojo največjo in najpozitivnejšo izkušnjo. Vsakodnevna enostavna dostop in interakcija s profesorji, ki so mednarodno priznani strokovnjaki, mi zelo veliko pomenita. Prav tako imam odličen dostop do literature, najrazličnejših aktivnosti, deležna pa sem tudi dodatnih predavanj gostujočih predavateljev, kar je bistvenega pomena za vsakega študenta pri izgradnji njegove bodoče poklicne kariere.