Datum objave: 18.04.2016

Kategorija: Aktualno na Univerzi

V sredo, 20. aprila 2016, ob 19.30, bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma koncert Simfoničnega orkestra Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani. Koncert bo potekal pod vodstvom avstralskega dirigenta Matthewa Cooreyja, v vlogi solista pa bo na violončelu nastopil Izak Hudnik.

Simfonični orkester Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani združuje najboljše mlade glasbenike, ki se šolajo pri nas. Orkester zaznamuje mladostna energija in zanos, ki sta na elitnem mednarodnem festivalu Young Euro Classic v dvorani Koncertne hiše v Berlinu nemške glasbene kritike tako navdušila, da so ga uvrstili med najboljše evropske mlade simfonične orkestre.

Na tokratnem koncertu bo naše glasbenike prvič vodil avstralski dirigent Matthew Coorey, ki je od leta 2003 zvezda britanskih koncertnih odrov. Svojo kariero je začel v Kraljevem filharmoničnem orkestru iz Liverpoola, kasneje pa je dirigiral vsem največjim orkestrom iz angleškega govornega področja, kot so Orkester Filharmonija, Londonski filharmonični orkester, Melbournski simfonični orkester in Simfonični orkester iz Seattla.

Kot solist bo nastopil violončelist Izak Hudnik. Pri osemnajstih letih je začel študirati na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani pri prof. Milošu Mlejniku ter na Univezi za glasbo na Dunaju pri prof. Reinhardu Latzku. V svoji karieri je nastopil s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije in Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija ter zmagal na številnih tekmovanjih, na zadnjem nacionalnem tekmovanju TEMSIG pa je dosegel najvišje možno število (100) točk. Nastopil bo s koncertom za violončelo in orkester Camilla Saint-Saënsa, ki ga bo v drugem delu dopolnila skladateljeva zadnja simfonija, imenovana tudi orgelska. Gre za vrh Saint-Saënsovega ustvarjanja, saj je sam skladatelj izjavil, da je v simfonijo vložil vse svoje sposobnosti in bo to delo težko presegel.

Cena vstopnic je 10,5 evra. Kupite jih lahko na blagajni Cankarjevega doma.

Ne zamudite izrednega koncertnega dogodka prihajajoče generacije.

Spored

  • Aleksander Čonč: Pantheon – Part I (noviteta)
  • Mentor: red. prof. Jani Golob
  • Camille Saint-Saëns: Koncert za violončelo in orkester št. 1 v a-molu, op. 33
  • Camille Saint-Saëns: Simfonija št. 3 v c-molu, op. 78, »Orgelska«

Fotografiji sta iz osebnega arhiva maestra Matthewa Cooreyja in Izaka Hudnika.