Datum objave: 05.05.2016

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Ekipa Pravne fakultete Univerze v Ljubljani je zmagala na Mednarodnem tekmovanju iz poznavanja azilnega prava – International Asylum Law Moot Court Competition, ki je potekalo 25. in 26. aprila 2016, v Trnavi na Slovaškem.

Pravno fakulteto Univerze v Ljubljani sta na tekmovanju pod mentorstvom prof. dr. Saše Zagorca zastopali študentki magistrskega študija Neja Sterle in Aleša Mercina pod taktirko »coachinj« Manje Hubman, študentke magistrskega študija in Mojce Valjavec, svetovalke pri Varuhinji človekovih pravic. Ekipa je od sredine februarja do sredine marca 2016 napisala dva pisna izdelka, t. i. memoranduma za pritožnika in državo, po oddaji memorandumov pa sta se tekmovalki pripravljali na ustni nastop.

Ekipe pravnih fakultet iz Belgije, Nizozemske, Slovaške, Češke, Poljske, Ukrajine in Slovenije so se na ustnem delu tekmovanja najprej pomerile v predtekmovanju, od koder je naša ekipa napredovala neposredno v finale. Met kovanca je določil, da bosta naši tekmovalki v finalu proti ekipi z Vrije Universiteit iz Amsterdama nastopili v vlogi pritožnika. Finalni del tekmovanja je potekal na Okrajnem sodišču v Trnavi, kjer sta tekmovalki z odličnim nastopom prepričali senat azilnih sodnikov, odvetnikov in profesorjev ter zasluženo osvojili prvo mesto. Letošnja ekipa potrjuje kakovostno delo, zlasti pravne klinike Pravna svetovalnica za begunce in tujce na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, saj so naši tekmovalci in tekmovalke v preteklih letih že posegali po najvišjih mestih.

Avtor fotografij je prof. dr. Saša Zagorc.