Datum objave: 12.05.2016

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Letos mineva 90 let od ustanovitve Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič. Za pevce je vrhunec vsake sezone letni koncert, letošnji pa bo zaradi visokega jubileja še toliko bolj poseben. Slavnostni koncert Zvenenja Slovenije, ki je obenem tudi sklepni koncert Tedna ljubiteljske kulture, bo v soboto, 21. maja 2016 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani nadaljuje tradicijo Akademskega pevskega zbora v Ljubljani, ki ga je kot moški sestav leta 1926 ustanovil France Marolt. Po kulturnem molku med drugo svetovno vojno je zbor ponovno začel delovati leta 1946, tokrat v mešani zasedbi in pod imenom Akademski pevski zbor Tone Tomšič. Zbor so vedno vodili priznani zborovodje: France Marolt, Radovan Gobec, Janez Bole, Lojze Lebič, Igor Lavrič, Marko Munih, Jože Fürst, Jernej Habjanič, Stojan Kuret, Urša Lah in Sebastjan Vrhovnik. Od oktobra 2015 zbor vodi Jerica Gregorc Bukovec.

Slavnostni koncert ob 90. obletnici ustanovitve APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani je vsekakor eden od umetniških vrhuncev tega zbora, ki je s svojim dosedanjim delovanjem pustil neizbrisen pečat v slovenskem zborovskem prostoru. S koncertom želi zbor počastiti Slovenijo, njene pokrajine in ljudsko izročilo, hkrati pa raziskuje trikotnik medsebojnih vplivov in skupne rasti dirigent-skladatelj-pevci, ki se pojavlja skozi vso zgodovino zbora.

V prvem delu koncerta bodo izvedli novosti slovenskih skladateljev, ki so v zadnjem času najbolj dejavni v skladanju zborovske glasbe pri nas. V drugem delu bodo v programu izbrana dela iz zakladnice slovenskih skladateljev. Zazvenele bodo nekatere najlepše slovenske ljudske in umetne skladbe, ki so že dlje časa del železnega repertoarja zbora.

Na odru se bo zboru in dirigentki Jerici Gregorc Bukovec pridružila tudi večina nekdanjih dirigentov APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani – Sebastjan Vrhovnik, Marko Munih, Jože Fürst in Urša Lah.

Eden izmed nekdanjih dirigentov in tudi zaslužni član zbora ter človek, ki je tako v slovenskem glasbenem prostoru, predvsem pa v APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani, pustil velik pečat, je akademik Lojze Lebič, ki ga bo zbor počastil kot skladatelja ter izvedel nekaj njegovih del.

O sodelovanju z Akademskim pevskim zborom Tone Tomšič so med drugim spregovorili Ana Tavčar, voditeljica ter novinarka in tudi nekdanja APZ-jevka ter Lara in Boštjan Romih, nekdanja predsednica APZ-ja in televizijski/radijski voditelj.

Vljudno vabljeni v Gallusovo dvorano Cankarjevega doma v soboto, 21. maja 2016, ob 19.30 uri. Vstopnice lahko kupite v pasaži Cankarjevega doma ali na spletni strani Cankarjevega doma.

Avtorica fotografije je Jana Jocif.