Datum objave: 30.05.2016

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Veleposlaništvo Češke republike v Sloveniji in Oddelek za slavistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani vabita na razstavo »Cesar na štirih prestolih – življenjska pot Karla IV.«, ki bo na ogled v avli Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani od srede, 1. junija 2016, do petka, 10. junija 2016. Odprtje razstave bo v sredo, 1. junija 2016, ob 14. uri, v avli fakultete.

Razstavo bo odprla češka veleposlanica v Sloveniji, nje. eksc. Věra Zemanová, zbrane pa bosta nagovorili tudi dekanja Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani red. prof. dr. Branka Kalenič Ramšak in predstojnica Oddelka za slavistiko na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani izr. prof. dr. Namita Subiotto.

Razstava na 14 barvnih panojih predstavlja življenje in delo enega najpomembnejših cesarjev poznega srednjega veka, ki je močno vplival na zgodovino cele Evrope. Češki kralj in nemško-rimski cesar Karel IV. (1316–1378) je cenjen predvsem zaradi svoje modrosti, izobraženosti in diplomatske spretnosti. V času njegove vladavine so češke dežele doživele izjemen gospodarski in kulturni razcvet, Praga pa je postala kulturna metropola Svetega rimskega cesarstva. Med njegova ključna dejanja sodi tudi ustanovitev prve univerze severno od Alp; 7. aprila 1348 je namreč ustanovil današnjo Karlovo univerzo. S tem je močno vplival na razvoj izobraževanja in znanosti. Njegova vizija močne centralizirane Evrope brez vojn je aktualna tudi v današnjih časih.

Na pobudo vlade Češke republike je bila s podporo Luksemburga, Poljske in Slovaške letošnja 700. obletnica njegovega rojstva uvrščena tudi na Unescov seznam pomembnih svetovnih obletnic v letu 2016.

Fotografija je last Veleposlaništva Češke republike.