Datum objave: 13.06.2016

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Vodna pipa Stingray, delo Roka Kostanjška, študenta 3. letnika smeri Industrijsko oblikovanje na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, je ena od petih zmagovalnih oblikovalskih rešitev mednarodnega študentskega natečaja za strokovno nagrado Hansgrohe design prize 2016 by IF.

Uvrstitev med zmagovalce za mladega oblikovalca predstavlja več kot izjemen dosežek. Na natečaj Hansgrohe design prize by IF, ki poteka v okviru nagrad IF (International Forum Design GmbH), enega najprestižnejših mednarodnih oblikovalskih tekmovanj, je bilo letos prijavljenih več kot 11.000 natečajnih predlogov z vsega sveta.

Tema letošnjega natečaja je bila digitalizacija moderne kopalnice z namenom učinkovite porabe vode. Študent Rok Kostanjšek je mednarodno žirijo prepričal z oblikovalsko rešitvijo Stingray. Z ostalimi štirimi zmagovalci natečaja bo prejel nagrado v višini 5.000 evrov, podelitev nagrad IF pa bo potekala 16. in 17. junija 2016 v Hamburgu v Nemčiji.

Stingray je vodna pipa oziroma armatura, ki estetiko združuje z varčnostjo in uporabnostjo. Kostanjšek je izdelek zasnoval pod mentorstvom Lidije Pritržnik, navdih zanj pa je črpal iz gibanja morskega skata, ki se s svojim telesom prilagaja raznovrstnim površinam. Stingray s ciljem učinkovite porabe vode namreč sledi gestam uporabnika v realnem času, iztekanje vode pa prilagaja tisti površini, ki jo uporabnik v določenem trenutku potrebuje.