Datum objave: 11.07.2016

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) in Slovenska univerzitetna športna zveza (SUSA) sta v petek, 8. julija 2016 podpisali pogodbo o sofinanciranju študentskih športnih programov. Slovenska univerzitetna športna zveza je predstavila tudi slovensko reprezentanco, ki se bo udeležila Evropskih univerzitetnih iger 2016. Dogodka, ki bo potekal od 11. do 26. julija v Zagrebu in na Reki, se bo udeležila 226-članska odprava iz štirih visokošolskih zavodov.

S podpisom pogodbe o sofinanciranju študentskih športnih programov v vrednosti 22.000 evrov bodo lahko zagotovili sofinanciranje vseh državnih univerzitetnih prvenstev, ki jih organizira SUSA, ter odprav na vsa večja mednarodna tekmovanja.

Predsednik SUSA prof. dr. Milan Žvan: »Študentska organizacija je prepoznala naša prizadevanja na področju študentskega športa in se nam odločila na tej poti pridružiti, kar pozdravljamo. Želimo, da si tudi skozi šport študentje ustvarijo socialna omrežja, seveda poleg že znanih učinkov telesne aktivnosti.«
Predsednik ŠOS Klemen Balanč: »Tudi na ŠOS-u smo zelo veseli, da smo dosegli dogovor. Na tej poti bomo sedaj nastopili s skupnimi močmi. Zavedamo se, da je osnova zdravega duha zdravo telo.«

Po podpisu pogodbe je sledila še predstavitev slovenske reprezentance, ki se bo udeležila Evropskih univerzitetnih iger. Evropska univerzitetna športna zveza (EUSA) v sodelovanju s Hrvaško univerzitetno športno zvezo (HASS) namreč organizira tretje Evropske univerzitetne igre Zagreb-Rijeka 2016, ki se jih bo udeležilo več kot 5500 študentov in spremljevalcev iz več kot 400-ih univerz iz več kot 45-ih evropskih držav. Igre bodo trajale od 11. do 26. julija 2016 v dveh hrvaških visokošolskih središčih, Zagrebu in na Reki. V prestolnici bo v sredo, 13. julija 2016, ob 21. uri slovesna otvoritev iger, ki jo bo neposredno prenašala tudi hrvaška nacionalna televizija HRT; zaključna slovesnost se bo odvila 25. julija 2016 na Reki.

Letošnje igre bodo zajemale 23 športnih disciplin, od tega tudi dve para-disciplini. Barve vseh treh slovenskih univerz ter enega visokošolskega zavoda bo predstavljalo 183 športnikov študentov, ki bodo tekmovali v devetnajstih športnih disciplinah (podrobnejši seznam športnikov si lahko ogledate tukaj).

Odkar obstajajo študentska tekmovanja na stari celini, so bili slovenski študenti športniki zelo uspešni. Skupaj so domov prinesli kar 45 medalj - 18 zlatih, 15 srebrnih in 12 bronastih. Od tega si jih je 40 športnikov priborilo za Univerzo v Ljubljani.

Avtor fotografije je Matej Pušnik.