Datum objave: 18.07.2016

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Naši mladi športniki so že četrti tekmovalni dan osvojili tretjo medaljo. V petek, 15. julija 2016, sta bronasti v ekipnem šahu postali Špela Orehek (Univerza v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede) in Caterina Lombardi (Univerza v Ljubljani, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo).


Špela je članica Šahovskega kluba Domžale, Caterina pa igra za Šahovski klub Komenda. Skupaj sta osvojili 11,5 točke, za drugouvrščenima, študentkama iz Rusije z Ural State Mining University, sta zaostali zgolj za 0,5 točke. Zlati sta bili študentki z beograjske univerze.

Orehkova in Lombardijeva sta povedali: »Najin rezultat je bil presenečenje; glede na konkurenco medalje nisva pričakovali. Pogoji za šah so bili na teh Igrah odlični, dvorana je bila klimatizirana. Ekipno vzdušje je bilo vrhunsko in rezultat tega je tale medalja.«

V individualnem turnirju je Špela Orehek zasedla 5. mesto, Caterina Lombardi 6. mesto; pri fantih je Jernej Špalir (Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta) osvojil 18. mesto, Jernej Zupančič (Univerza v Ljubljani, Fakulteta za strojništvo) pa 20. mesto. Fanta sta v ekipni kategoriji zasedla 9. mesto. S turnirjem na EUI sta dekleti tudi povzpeli na jakostni lestvici v kategoriji pospešeni šah. Špela je pridobila 32 točk (sedaj jim ima 2052), Caterina pa 30 točk (sedaj 1894).

Naj še dodamo, da se je ženska košarkarska reprezentanca Univerze v Ljubljani uvrstila v četrtfinale, v predtekmovanju so zmagale v vseh treh tekmah. Enako velja tudi za žensko rokometno reprezentanco, ki igra na Reki.


Sosedje Hrvati gostijo 3. Evropske univerzitetne igre, največji več-panožni športni dogodek na stari celini in v zgodovini Hrvaškega športa. Tekmuje skoraj 5000 športnikov, število udeležencev na Igrah pa sega vse do 5700. Barve vseh treh slovenskih univerz in enega visokošolskega zavoda zastopa 185 študentov športnikov oz. športnic. Največ, 136, jih prihaja z Univerze v Ljubljani.

Avtor fotografije je Zvjezdan Mikić.