Datum objave: 29.08.2016

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani (predavalnica 4) bomo v ponedeljek, 5. septembra 2016, gostili nagrajenko Vilenice 2016 in priznano evropsko pisateljico Dubravko Ugrešić. Z njo se bo pogovarjala prof. dr. Svetlana Slapšak. Pogovor z začetkom ob 12. uri bo potekal v hrvaškem in slovenskem jeziku.

Dubravka Ugrešić je literarna zgodovinarka, prozaistka, esejistka, ki se ne boji izraziti svojega mnenja. Danes živi na Nizozemskem. V 90-ih letih je namreč zapustila Hrvaško, saj je ravno zaradi svojega kritičnega razmišljanja postala tarča številnih kritik, predvsem s strani hrvaške nacionalistične desnice. Njena dela so prevedena v praktično vse evropske jezike, prejela je tudi številne mednarodne nagrade. »Obstaja v medprostoru in živi v nikogaršnji coni.« Tako je besede Ugrešićeve povzela predsednica žirije za nagrado Vilenica 2016 Lidija Dimkovska.

Dubravka Ugrešić se je v zadnjih treh desetletjih uveljavila kot ena najvidnejših evropskih novelistk in esejistk. Več o njenem življenju in delu si lahko preberete na njeni spletni strani.

 

Avtor fotografije je Željko Koprolčec.