Datum objave: 22.09.2016

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Na Univerzi v Ljubljani je že drugo leto zapored potekal mednarodni dogodek Falling Walls Lab Ljubljana, na katerem so inovatorji različnih starosti predstavili svoje prebojne ideje. Ugledna komisija predstavnikov gospodarstva in znanosti z različnih področij je med osmimi finalnimi idejami izbrala tri najboljše in med njimi zmagovalno. Nejc Hodnik se bo s prebojno idejo 'Breaking the Wall of hazardous noble metal recycling' oziroma rešitvijo za škodljivo recikliranje plemenitih kovin novembra predstavil na Falling Walls Lab finalu v Berlinu. 

Mednarodni dogodek Falling Walls Lab 2016 je letos v Sloveniji drugo leto zapored gostila in organizirala Univerza v Ljubljani. Interdisciplinaren dogodek študentom, raziskovalcem, strokovnjakom in podjetnikom ponuja možnost predstavitve prebojne ideje, raziskovalnega dela, inovativnega projekta ali poslovnega modela. Današnji dogodek je odprl rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik, ki je poudaril, da je naloga univerz hraniti tovrstne ideje ter ustvarjati možnosti za njihov razvoj. »Falling Walls Lab mladim raziskovalcem omogoča predstavitev še tako nenavadnih idej. Prav vse so dobrodošle in prav je, da jim damo možnost predstavitve. To je ključno.«

Falling Walls Lab je projekt sodelovanja med Falling Walls fundacijo, globalnim managersko-svetovalnim podjetjem A.T. Kearney (ustanovni partner) in podjetjem Festo, svetovnim dobaviteljem pnevmatske in električne tehnologije za avtomatizacijo (globalni partner). »V podjetju Festo verjamemo, da je prav znanje, v kombinaciji z drznostjo, tista vrednota, ki nam omogoča brezskrben pogled v prihodnost. Izzivi so gonilo novih idej, ideje pa so gonilo razvoja. Številni mladi podjetniki imajo vse potrebne atribute: znanje, pogum in ideje. Pri Festu smo ponosni, da jih lahko spoznamo in z njimi sodelujemo pri projektih in dogodkih, kakršen je Falling Walls Lab,« je povedal predstavnik podjetja Festo Andrej Čebular.

Predstavitve prebojnih idej natečaja Falling Walls Lab 2016 je ocenjevala petčlanska komisija predstavnikov gospodarstva in znanosti z različnih področij. Ideje kandidatov so bile ocenjene na podlagi kriterija prodornosti, relevantnosti oziroma vpliva in same predstavitve.

»Velika podjetja v svetu že prepoznavajo pomembnost start-upov in oblikujejo oziroma povečujejo sredstva namenjena za investiranja v start-upe. V zadnji raziskavi, ki sta jo opravila A.T. Kearney ter IMP³rove akademija in je vključevala več kot sto vodilnih mednarodnih organizacij iz vsega sveta, je pokazala, da bo več kot dve tretjini teh družb vključilo start-upe v svoje inovacijske ekosisteme, » je povedala članica žirije Ana Petrić iz podjetja A. T. Kearney. Pri tem je poudarila obojestransko korist na obeh straneh – mladi imajo inovativne ideje, velike mednarodne družbe pa vsa potrebna finančna sredstva  in izkušnje za njihov uspešni razvoj. Ta globalni trend počasi prihaja v regijo. Podjetniški inkubatorji in pospeševalci postajajo pomembna mesta, kjer mladi podjetniki lahko rastejo in razvijajo svoje ideje z ustrezno finančno in mentorsko podporo. »Število mladih kompetentnih podjetnikov iz leta v leto narašča. Tisto, kar je skupno vsem, je strast do idej. To je tudi eden izmed razlogov, zakaj nam je vedno v veselje sodelovati na takšnih dogodkih, ki mlade podjetnike podpirajo in spodbujajo,« je še dodala.

Komisija je izmed osmih finalnih idej izbrala tri najboljše in izmed njih zmagovalno. Tretje mesto je zasedla Polona Pečlin z idejo 'Breaking the Wall of neuromodulation', ki kaže na inovativen pristop na področju nevromodulacije; avtor drugouvrščene ideje je Matija Gatalo z  'Breaking the wall of fuel cell commercialization', s katero podira zidove na področju komercializacije gorivnih celic; prvo mesto pa je po mnenju komisije pripadlo prebojni ideji Nejca Hodnika z naslovom 'Breaking the Wall of Data of hazardous noble metal recycling ', ki ponuja rešitev za škodljivo recikliranje plemenitih kovin. Zmagovalec bo odpotoval na Falling Walls Lab Finale v Berlin, ki bo 8. in 9. novembra 2016. Avtorji treh najboljših idej so prejeli tudi denarne nagrade.

»Ideje potrebujejo različne stopnje razvoja. Rektorjeva nagrada za naj inovacijo, ki smo jo podelili marca letos, prikazuje ideje, ki so že na trgu ali tik pred vstopom na trg, Ideje, ki smo jih spoznali danes, so še v povojih. Pomembno je, da gre za ideje, ki okolju ponudijo rešitev na določen problem in so s tega vidika tržno zanimive. Kot smo lahko videli, imajo mladi res odličen v pogled v to, kaj v svetu potrebujemo, zato jih je treba podpreti in jim pri razvoju idej ter vstopu na trg pomagati. Tudi tako, da se kot največja izobraževalna institucija v Sloveniji vključujemo v organizacijo tovrstnih dogodkov na nacionalni in globalni ravni,« je ob zaključku dogodka dejala prorektorica Univerze v Ljubljani za področje prenosa znanja prof. dr. Tanja Mihalič.

 

Avtor fotografij v nadaljevanju je Željko Stevanić, IFP, d.o.o.