Datum objave: 24.10.2016

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Na rektoratu Univerze v Ljubljani se je odvil sklepni dogodek praznovanja 70-letnice Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, odprtje razstave ALUO 70 INDEKS. 

Praznovanje 70-letnice Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani se je začelo 8. oktobra 2015, s Slavnostno akademijo in odprtjem razstave Zakladi likovne zbirke ALUO v prostorih rektorata Univerze v Ljubljani. Ta razstava je prikazovala, kakšni sta bili umetniška moč profesorjev in študentov akademije ter njihova vloga v slovenski umetnosti v preteklosti. 

Naslednji slavnostni dogodek, povezan s 70-letnico, je bila razstava ALUO LXX. Preteklost, sedanjost, prihodnost v Galeriji Jakopič, od 20. januarja do 24. aprila 2016. Na tej so bila postavljena v ospredje študentska dela, saj je bil pogled akademije ob zavedanju o pomenu preteklih izkušenj in dosežkov predhodnikov usmerjen predvsem v delo v sedanjosti. 

Z aktualno razstavo ALUO 70 INDEKS, ki bo na ogled na voljo do 18. novembra 2016 pa se praznovanje 70-letnice zaključuje in z njo se akademija simbolično vrača v prostore Univerze, katere pomemben umetniški del je. Ta razstava je zastavljena kot predstavitev vseh aktualnih predavateljev akademije, s tem pa ponazarja raznolikost umetniških praks, poklicev in vsestransko informiranost, ki jim akademija sledi, ko študente pripravlja na vstop v prihodnost.

Odprtje razstave ALUO 70 INDEKS sta pospremila govora rektorja Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivana Svetlika in dekana akademije izr. prof. Boštjana Botasa Kende. Rektor je izrazil ponos nad dejstvom, da je akademija tudi za zaključek svojega jubileja izbrala prostore Univerze, in poudaril pomen nadaljnjega povezovanja med obema inštitucijama. Dekan je predstavil pričujočo razstavo in nedavno izdani katalog ALUO LXX. Preteklost, sedanjost, prihodnost ter se zahvalil rektorju in vsem ostalim, ki so prispevali k uspešni izpeljavi celoletnega praznovanja.

 

Avtor fotografij je Miha Benedičič.